Zabrinjavajući rast smrtnosti
Ilustracija

Zabrinjavajući rast smrtnosti

U prvih osam mjeseci ove godine Crna Gora je izgubila gotovo šest hiljada stanovnika i opasno se primakla godišnjem prosjeku broja smrti tokom perioda prije pandemije, dok je u odnosu na isti period prošle godine zabilježeno 1.534 smrti više koje se, makar na papiru, ne mogu pripisati epidemiji korona virusa.

Prema preliminarnim podacima Monstata negativni prirodni priraštaj je nastavio vrtoglavi rast i u avgustu. Tako je na kraju osmog mjeseca bio gotovo sedam puta veći od onoga za cijelu 2020. godinu kada je Crna Gora prvi put, od kada se vodi statistika, zabilježila negativan saldo u bilansu života i smrti. Na kraju prošle godine priraštaj je bio u minusu za 196, nakon samo osam mjeseci ove – 1.364.

smrtnost

Foto: Monstat

Iako je evidentiran manji broj rođenih, za 72 tokom prvih osam mjeseci 2021. godine u odnosu na isti period prošle (4.554 – 4626), očigledno je da je zapravo broj preminulih stanovnika Crne Gore ono što je neubičajeno u statističkim podacima.

Neuobičajeno veliki broj umrlih građana, koji drastično odstupa od prosječnih vrijednosti tokom petogodišnjeg perioda prije pandemije (2015-2019), ali i od prvih osam mjeseci 2020. godine, ako se oslonimo na zvanične podatke Instituta za javno zdravlje, ne može se objasniti samo epidemijom koronavirusom.

Samo za prvih osam mjeseci ove godine Crna Gora je izgubila gotovo šest hiljada svojih žitelja (5.918) što je 91,1 odsto godišnjeg prosjeka koji smo bilježili prije pandemije i sasvim sigurno će, kada budu obrađeni podaci za septembar, taj prosjek od 6.497 preminulih na godišnjem nivou dostići, ako ne i prestići, na kraju trećeg kvartala.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da su u Crnoj Gori, prema preliminarnim podacima Monstata, tokom osam mjeseci 2021. preminule 1.534 osobe više nego u istom periodu prethodne godine.

Od januara do kraja avgusta, prema zvaničnim podacima IJZ-a, od posljedica infekcije koronavirusom preminule su 1.042 osobe. Tokom 2020. godine, u istom periodu, od posljedica infekcijom koronavirusom preminulo je 100 osoba.

Ako iz jednačine izuzmemo smrtne slučajeve od kovida-19, Crna Gora u posmatranom periodu bilježi rast smrtnosti od preko 12,3 odsto u odnosu na petogodišnji prosjek. U apsolutnim brojevima riječ je o 536 smrti više od prosjeka tokom prvih osam mjeseci, koje prema zvaničnim podacima IJZ-a, nijesu povezane sa epidemijom.

Kada se u računicu, u odnosu na prosjek prije pandemije, dodaju preminuli od kovida-19, Crna Gora bilježi rast smrtnosti od zastrašujućih 36,36 procenata.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.