SZO: Evropa jedini region u kojem raste broj zaraženih
ilustracija

SZO: Evropa jedini region u kojem raste broj zaraženih

U nedjeljnom izvještaju o pandemiji, zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija navodi da se broj novih slučajeva povećao šest odsto u Evropi, u poređenju sa "skokom" od 18 odsto registrovanom prethodne sedmice.

"Nedjeljni broj novih infekcija u drugim regionima je pao ili je ostao približno isti", navodi se u izvještaju, prenosi agencija AP.

Najveći pad zabilježen je na Bliskom istoku, gdje je broj novih slučajeva smanjen za 12 odsto, i u jugoistočnoj Aziji i Africi, gdje je broj novozaraženih opao za devet odsto.

Širom svijeta je ukupno prijavljeno tri miliona novih nedjeljnih slučajeva, navodi se u izvještaju.

Broj smrtnih slučajeva od kovida-19 u svijetu porastao je za osam odsto, uglavnom zbog jugoistočne Azije, gdje je smrtnost porasla za 50 odsto.

Stopa zaraze koronavirusom bila je najviša u Evropi, koja je prijavila oko 192 nova slučaja na 100 hiljada ljudi, a zatim u Sjevernoj i Južnoj Americi, koje imaju oko 72 nova slučaja na 100 hiljada osoba.

Dok su Češka, Poljska i druge zemlje u centralnoj i istočnoj Evropi prijavile najnoviji skok zaražavanja, kontinuirani porast potvrđenih slučajeva širom Evrope uglavnom je posljedica skoka broja infekcija u Britaniji, Rusiji, Turskoj i Rumuniji.

SZO je osudila bogate zemlje zbog uvođenja programa buster doza, u trenutku kada većina siromašnih zemalja tek treba da primijeni vakcine na svojoj najugroženijoj populaciji.

Ranije je SZO saopštila da se svaki dan daje oko milion buster doza, što je oko tri puta više od broja vakcina datih u siromašnim zemljama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.