Automobil 47 godina bio parkiran na istom mjestu, postaje spomenik

Automobil 47 godina bio parkiran na istom mjestu, postaje spomenik

Za mnoge stanovnike italijanskog grada Koneljana automobil „lančija fulvija“ koja već 47 godina stoji parkirana u Via Zamboni je kao spomenik. Automobil sa ispumpanim gumama, karoserije istrošene vremenom za skoro pola vijeka niko nikada nije pokušao da pomjeri.

Automobil plave boje pripada 94-godišnjem Anđelu Fregolentu, bivšem lokalnom prodavcu novina koji je sa svojom deset godina mlađom suprugom Berilom 40 godina vodio kiosk ispred svoje kuće.

„Kada smo krenuli s poslom bilo je normalno da 'lančija' bude parkirana isped jer sam novine istovarao iz gepeka i unosio u kuću“, ispričao je Anđelo u izjavi za Il gazetino, kako prenosi Independent.

Ali kada je par otišao u penziju, auto je ostao na istom mjestu. Za ovih skoro pola vijeka postao je lokalni simbol, gotovo dio grada. Turisti i stanovnici su pravili selfije pored automobila i on je postao jedan od obilježja Koneljana, jer su njegove fotografije prepravile društvene mreže.

Međutim, po novom zakonu o putevima mjesto na kome se auto nalazi više nije dozvoljeno za parkiranje. Posle burnih debata po medijima, konačno su gradski zvaničnici donijeli odluku da ga premeste.

Automobil je najprije uklonjen 20. oktobra i prebačen na sajam automobila u Padovi, gdje je bio izložen zajedno sa desetinama drugih bezvremenih klasičnih automobila, prenosi Rts.

Vozilo je potom upućeno u radionicu kako bi se popravila i sanirala oštećenja. Kada bude potpuno restaurirana „lančija fulvija“ će biti postavljena ispred lokalne škole nedaleko od kuće Anđela i Bertile, što znači da će moći da se sa svog prozora dive automobilu dok ga turisti obilaze i slikaju.

Inače „lančija fulvija“ (Tipo 818) je automobil koji je fabrika „Lančija“ proizvodila između 1963. i 1976. godine. Nazvan je po Via Fulviji, rimskom putu koji vodi od Tortone do Torina, a predstavljen je na Salonu automobila u Ženevi 1963. godine.

Dizajnirao ju je Pijero Kastanjero i postala je poznata u svijetu moto sporta nakon uspešnog takmičenja na Međunarodnom reli šampionatu 1972. godine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.