DF se vraća u Skupštinu, objedinjeni izbori u maju naredne godine
Sa prethodnog sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Sastanak kod Bečića

DF se vraća u Skupštinu, objedinjeni izbori u maju naredne godine

Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić je, nakon sastanka sa parlamentarnom većinom, kazao da su svjedočili konstruktivnoj atmosferi, te da su svi spremni da idu ka rješenju.

"Imamo pozitivan korak naprijed kada je u pitanju redovan rad parlamenta. Kod svih je vlada želja da se parlament vrati funkcionisanju u punom kapacitetu. Dogovorili smo da taj proces ide fazno i da u naredna dva mjeseca održimo dvije sjednice",  dodao je on.

Kako je istakao, prva će biti zakazana za 12 novembar, a druga u decembru.

"Predmet rada prve sjednice, u skladu sa minimumom saglasja, je predlog zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi kojim se omogućava objedinjavanje lokalnih izbora ove i naredne godine za maj naredne godine. Za to postoje sve formalno pravne pretpostavke. Predlog tog zakona će omogućiti da se izbori na Cetinju, u Mojkovcu, Petnjici, Ulcinju i Podgorici objedinje i svi zajedno budu održani krajem naredne godine", rekao je on nakon sastanka.

Bečić je naglasio da, imajući u vidu, problematiku sporta i dopinga i odnos našeg resornog ministarstva prema tome, potrudiće se da stvore formalno pravne pretostavke da razmatraju i izmjene i dopune Zakona o sportu.

"U predlogu dnevnog reda naći će se i pet tačaka koje će se baviti imunitetskim pitanjima koje smo dobili od Administrativnog odbora, a u dijelu da se skine ili ne skine imunitet određenim poslanicima. Ima i tačaka dnevnog reda o kojima predsjednik Skupštine ne odlučuje. To su tri interpelacije, Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore prekršio Ustav, predlog koji je podnijela opozicija, i tačka Izbori i imenovanja i razrješenja", naveo je on.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je podsjetio da na Plenumu mogu da se razmatraju samo oni predlozi koji su utvrdili matični odbori, što znači da se pitanjem Tužilačkog savjeta poslanici mogu baviti u okviru tačke Izbori i imenovanja.

"Za sada predloga o Tužilačkom savjetu iz matičnog odbora nema, a šta će biti do sjednice vidjećemo. U svakom slučaju, taj period omogućava da se postigne dogovor i da matični odbor to utvrdi, da bi došao na dnevni red sjednice", kazao je o.

Bečić je rekao da će se u okviru tačke Izbori i imenovanja i razrješenja naći i pitanja iz kadrovske problematike, za koja su prethodno i matični odbori utvrdili predloge.

" Za sada imamo jedan predlog Administrativnog odbora za promjenu jednog člana DIK-a, tj. utvrđivanje te promjene".

Izvor: Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.