Nimanbegu: Albanske partije bliže da sarađuju
Genci Nimanbegu

"Albanici nisu nikakva opasnost po Crnu Goru"

Nimanbegu: Albanske partije bliže da sarađuju

Kao novi predsjednik Force Genci Nimanbegu kaže da će se između ostalog zalagati za tješnju saradnju među albanskim partijama odnosno na saradnji koja će biti na većem nivou od koalicione.

Promjene u Forci, Nada se Nimanbegu, biće primjer i za druge albanske partije.

"Zalagaću se za promjenu diskursa političkih partija, da se promijeni unutrapartijska politika i da na prvom mjestu bude građanin. Želim pokazati da nijesno svi isti, da unutar Force ima mladih kadrova koji će politiku shvatiti kao nešto što je na usluzi građaninu. Radićemo i na lokalnom i na državnom nivou da se naši rezultati jasnije prepoznaju i imaćemo odgovoran odnos prema onom što je svrha politike a to je predstavljanje glasača", kazao je Nimanbegu u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

Ovo vrijeme, kaže Nimanbegu, izuskuje još jedan korak naprjed a to je, kaže, borba protiv svih oblika korupcije.

"To je kancer koji razara društvo koji dovodi to toga da mi ne napredujemo kako želimo", kazao je.

Albancima, kaže, pripada mjesto u crnogorskom društvu i da odlučuju a da bi odlučivali, dodaje, moraju biti zastupljeni u institucijama države.

Zahtjevi ranijih albaniskih političkih partija su, kako ocjenjuje, sporo ostvarivani a to je jasan znak da koalicije nijesu bile dovoljno iskrene već rukovođene više partijskim interesima kako se te političke strukture ne bi jačale.

On ističe da Albanci osjećaju diskriminaciju godinama i to je teško otkloniti.

"Svi imaju problema sa infrstrukturom, kao svi građani Crne Gore, sa zaposlenošću, područja gdje mi živimo su nerazvijena i dalje i pored svih potencijala", navodi predsjednik Force i dodaje da ekonomski razvoj mora biti u skladu sa zahtjevom lokalne zajednice a ne, kako je kazao, da se on nameće iz bilo kog centra. 

Crnoj Gori, ističe, ne prijeti nikakva opasnost od Albanaca.

"Ali je ona retorički ponavljana od strane političkih subjekata koji su sada na vlasti da je Crna Gora ugrožena. Mi smo bili stalno dežurna meta što se tiče nekog interesa i naši zahtjevi i bilo koje izjave vjerovatno su smatrane ili su predstavljane u medijima tako da predstavljaju opasnost za Crnu Goru a građanskoj Crnoj Gori je jasno da smo mi pouzdani partneri, stabilni, i mi znamo naš put", kaže Nimanbegu i dodaje da se put kojim albanska zajednica želi da ide nije u sukobu sa interesima Crne Gore. 

"I mi želimo da Crna Gora bude moderno društvo, društvo koje uživa najveća prava u demokratiji i koja ima vrijednosti etičke i moralne kao EU", kazao je Nimanbegu.

Inicijativa "Otvoreni balkan" koju su pokrenuli premijer Albanije Edi Rama i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za Nimanbegua je u ovom trentku isforsiran dijalog. Posebno, kako je podsjetio, jer inicijativu ne prihvataju tri države Zapadnog Balkana - Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.