Bolnica Bar

"Neke optužbe na račun ljekara barske bolnice pregrube,krivicu treba dokazati"

Komsija, koja ispituje slučaj smrti porodilje iz Bara Ajle Hot, sastavljena je od najboljih stručnjaka i tom slučaju se pristupa na ozbiljan način, a svi koji su se ogriješili o profesiju snosiće zakonom propisane kazne, poručio je Aleksandar Sekulić, iz Ministarstva zdravlja.

Podsjetimo Baranka Ajla Hot preminula je u Kliničkom centru Crne Gore, nakon porođaja u barskoj Opštoj bolnici. U Baru su nakon toga održani protesti, a porodica tvrdi da je uzrok njene smrti neblagovremeno reagovanje ljekara.

Sekulić je u emisiji “Naglas”, na TVCG, podsjetio da je Ministarstvo zdravlja formiralo komsiju koju, kako kaže, čine najeminentniji stručnjaci i to je dodaje sigurnost da će se svemu pristupiti na ozbiljan način.

“Ne želimo da pogriješimo, želimo da nakon toliko godina, mogu reći jedne paušalnosti u sagledavanju incidenata odnosno nekih graničnih slučajeva kada su pacijenti gubili život, jer se to nekada u medicini dešava iz nepoznatih, nekada iz poznatih razloga, ovome smo pristupili veoma ozbiljno i ne žurimo u smislu da možemo izgubiti na kvalitetu cjelokupnih nalaza. U ovom momentu ne postoje zaključci, dajemo primat struci”, kazao je Sekulić.

Podsjetimo da je već smijenjena načelnica barske Ginekologije, a Sekulić poručuje:

“Ko god i na koji god način se ogriješio o svoju profesiju snosiće zakonom propisane konsenkvence”, poručio je Sekulić.

Direktor OB Bar dr Igor Karišik naveo je da su neke optužbe na račun ljekara te bolnice pregrube.

“Što se tiče pritiska koji sada osjećamo, to je nešto na šta nismo navikli, žao nam je osjeća se tuga i žal za tom mladom ženom. Sa druge strane su protesti i objave na društvenim mrežama izazvali nemir kod zaposlenih, nekada su neke optužbe možda pregrube. Međutim, mi smatramo da svaku krivicu treba prvo dokazati, pa teko onda nekoga proglastiti krivim ili ga osuditi”, kazao je dr Karišik i dodao da se ne osjeća krivim.

Mi smo, kaže pravna država koja ima institucije i ljude od struke koji će, kako dodaje, utvrditi sve činjenice i donijeti sud.

“Mi iščekujemo taj sud”, poručio je dr Karišik. On je kazao da se u slučaju Ajle Hot došlo do komplikacija nakon carskog reza, a da je potom odrađena i druga operacija. On je naveo da se više iskusnih ljekara borilo za život Ajle Hot.

“Zbog oslabljene funkcije bubrega je upućena u KCCG, tamo je nastavljeno je liječenje, nažalost poslije dva dana smo dobili vijest da je ona preminula”, kazao je Karišik i dodao da se komplikacije ne mogu predvidjeti, ali nije htio da iznosi detalje.

Dr Srđan Medan, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG kaže da je Ajla Hot dovedena u KCCG u nestabilnom stanju sa komplikacijama koje nastaju nakon velikog gubitka krvi.

On je pojasnio da je problem sa bubrezima nastao, ali su se pojavili i drugi problemi sa radom pluća. Sve to je, kako pojašnjava, nažalost završeno smrtnim ishodom.

Na pitanje da li su doktori u barskoj porodici uradili sve kako bi spasili mladi život i da se više nije moglo učiniti, dr Medan je kazao da to ne može da prosudi.

Epidemiolog dr Zoran Vojinović kazao je da zdravstveni radnici u OB Bar rade pod pritiskom u posljednje vrijeme.

“Ja kao njihov jedan od direktora i menadžer ne mogu dozvoliti da mi jedna doktorica ili medicinska sestra govore da su ugrožene na radnom mjestu, da se plaše da pregledaju pacijenta da ostanu same sa pacijentom, kako bi dale terapiju”, kazao je dr Vojinović i dodao da je trenutno epidemiološka situacija u Baru nešto povoljnija i da imaju trenutno 10 pacijenata koji su ugroženi.

Portal RTCG

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.