Crnogorski simfonijski orkestar pod upravom maestra Migela Romee
Muzički centar Crne Gore

U subotu 6. novembra

Crnogorski simfonijski orkestar pod upravom maestra Migela Romee

U subotu, 6. novembra sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore, Crnogorski simfonijski orkestar održaće koncert pod upravom maestra Migela Romee, gostujućeg dirigenta iz Španije i profesora na Univerzitetu „Alfonso X“ u Madridu, kojem će ovo biti drugi nastup sa našim simfoničarima.

U prvom dijelu koncertne večeri orkestar će interpretirati uvertiru iz opere „Ruslan i Ljudmila“ Mihaila Glinke, potom premijerno i orkestarsku svitu „Kuprenov grob“ Morisa Ravela, dok će u drugom dijelu biti izvedena „Simfonija br. 5 u e-molu“, op. 64 Petra Iljiča Čajkovskog.

 

MCCG6XI2021fb

 

Shodno epidemiološkim mjerama, broj mjesta u auditorijumu je ograničen, a prisustvo koncertu je moguće uz posjedovanje jednog od četiri dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde.

Dirigent Migel Romea studirao je na Kraljevskom konzervatorijumu za muziku u Madridu, i nakon što je stekao master diplomu, nastavio je usavršavanje na konzervatorijumima Mocarteum u Roterdamu i Salcburgu. Karijeru je započeo 2002. godine u Madridskom simfonijskom orkestru mladih, kao asistent dirigentima poput Jurija Našuskina i Lorenca Ramosa. Od 2004. do 2013. bio je šef-dirigent Omladinskog orkestra Ekstremadura, koji je pod njegovim vođstvom postao jedan od najpoznatijih omladinskih orkestara. Od 2009. godine bio je šef-dirigent i umjetnički direktor Simfonijskog orkestra Verum, a od 2004. do 2014. i šef-dirigent jednog od najstarijih i najcjenjenijih muzičkih ansambala u Španiji – Betoven filharmonije u Kampo de Kriptani.

Migel Romea predaje orkestarsko dirigovanje na Univerzitetu u Madridu Alfonso X i drži majstorske rdionice širom Španije, Bugarske, Njemačke, Finske, Švajcarske, Meksiko Sitija, itd. Romea je u potpunosti obnovio pedagogiju orkestarskog dirigovanja zasnovanu na razvoju tehničkih osnova i pristupa dirigenta kao što su Klaudio Abado ili Simon Ratl.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.