CGO: Primjena zelenih politika zahtijeva raskid štetnih koncesionih ugovora u Kraljevskim barama
Centar za građansko obrazovanje

CGO: Primjena zelenih politika zahtijeva raskid štetnih koncesionih ugovora u Kraljevskim barama

Centar za građansko obrazovanje(CGO) pozvao je partije vladajuće većine i Vladu Crne Gore da konačno ispune obećanja data mještanina Kraljskih Bara i raskinu štetne i ništave koncesione ugovore sa firmama "Dekar“ i "Dekar Energy“, kojima se planira izgradnja minihidroelektrana "Crnja“, "Crni potok“ i "Ljubaštica“, a zbog čega mještani ovog kraja protestvuju duže od 15 mjeseci.

"Predstavnici vladajuće većine su, prije formiranja Vlade, obilazili ovaj kraj i obećavali da će taj problem, čim se Vlada formira biti riješen, a što se do danas nije desilo. Mještani i njihovi problemi su zaboravljeni, ili je, pak, postojao drugi interes nekih novih donosilaca odluka koji ih je rukovodio da održe status quo koji ide u prilog samo povlašćenom investitoru povlašćenom", kazala je Snežana Kaluđerović ispred CGO-a.

Danas će kako navodi mještani, 41. nedjelju zaredom, ali već narušenog zdravlja, protestvovati na obalama hladnih rijeka protiv nezakonite izgradnje ovih minihidroelektrana.

Oni su poručuje uporni u tome da sačuvaju rijeke i zdravu životnu sredinu, koja će dodatno neminovnom izgradnjom autoputa upravo kroz Kraljske Bare biti narušena. 

"Ovi mještani se bore za pravu stvar i zaslužuju širu podršku. Na drugoj strani, investitor je, izgleda i računao trasu auto-puta kada nakon deceniju od dobijanja građevinskih dozvola kreće sa izgradnjom. Ta njegova sračunata namjera na obeštećenje od države u ovom selu je jasna, ali nije jasno zašto nove vlasti ne raskidaju takve ništavne ugovore i zašto on, a ne mještani, ima podršku novih vlasti", naglasila je Kaluđerović.

CGO je podjsetilo da sadašnji potpredsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, prilikom posjete Kraljskim Barama, 20. septembra 2020.godine, između ostalog, kazao: "Ovo je jedna velika katastrofa i ovo je sramota da se radi bilo po zakonu ili protiv zakona. Buduća vlast treba da raskine sve koncecije za mHE i trajni da zabrani gradnju mHE. Ako tako ne bude, ne bilo ni Vlade.“  

"Na žalost, ni on, iako partija koju vodi – URA – pripada Zelenima, ni Vlada u kojoj ima jednu od najodgovornijih funkcja, do danas ništa nisu uradili da se stanje u Kraljskim Barama promijeni", poručila je Kaluđerović.

CGO podsjeća i da prethodna Vlada, prije više od deceniju nije ni konsultovala lokalno stanovništvo, niti sagledala razvojne planove Crne Gore kada je kroz ovo selo, pored autoputa koji je značajan projekat za državu, planirala i izgradnju mHE. 

Prethodna Vlada je kako doje podržavala interese bahatog investitora, a ne mještana na što je CGO mnogo puta ukazivao, ali isti investitor je sada u sprezi sa novim vlastima koje, takođe, njegov interes stavljaju iznad interesa mještana i javnog.

"Protekli period je mještanima donio ogromne štete zbog nespremnosti Vlade da raskine nezakonite i kontraverzne poslove koncesionara. Vlada je svjesna štete i potencijalnih krivičnih djela koje je ovaj koncesionar udruživanjem proizveo svojim radnjama na terenu, i to kako prema lokalnom stanovništvu, tako i prema državi. Javnosti je poznato i da je niz krivičnih prijava protiv koncesionara podnešeno ODT Kolašin. Otvaraju se i pitanja - ko odugovlači ove postupke i zašto se pokušavaju izvršiti određene radnje kako bi se zaštitio koncensionar?", upitala je Kaluđerović i dodala da CGO podvlači da se ovdje radi o neravnopravnoj borbi u kojoj mještani idu srcem i željom da zaštite svoju životnu sredinu, a što je važno za dobrobit tog kraja i države, dok se naspram njih nalazi moćni koncensionar, fokusiran na privatni milionski interes, i sa zaštitom kako bivših tako i sadašnjih vlasti. 

"Pritom, ovim mještanima nema više života u tom kraju ukoliko se ovakav projekat koncesionara sprovede u djelo, čime će se u pitanje dovesti i njihova egzistencija, na što nadležni složno žmure", zaključila je ona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.