U Italiji

Oskrnavljena spomen ploča Italijanu koji je poginuo u Lepetanima

Spomen ploča italijanskom ratnom heroju Benjaminu Persanu, koji je 1945.godine poginuo u Crnoj Gori, u Lepetanima, boreći se protiv njemačkih snaga, srušena je u gradu Brindizi. Kako prenosi portal "brindisireport.it", ploča je vrlo brzo nakon tog čina, obnovljena.

Prema pisanju pomenutog portala, ovo je već drugi put za dvije godine da je porušena ova spomen ploča. 

"Zahvaljujući novčanom doprinosu jednog građanina, ploča posvećena patriotskoj žrtvi Benjamina Persana koji je pao 14. septembra 1945. godine u Lepetanima (Crna Gora) u borbi protiv Njemaca, ponovo je postavljena na istoimenom trgu, u Via Brindizi. Meta vandala, kao i mnoga druga javna mjesta u zemlji, bila je i ova spomen ploča", piše u tekstu.

Kako se navodi, priča je dospjela na tamošnje naslovne strane ovih dana, s tim da je čin koji su izveli nepoznati nasilnici protumačen kao fašistički gest.

Ističe se da je opštinska uprava preduzela akcije za zamjenu nove ploče na trgu zahvaljujući doprinosu građanina Andrea Borhezea, koji je želio da podmiri troškove.

"Uz nadu da više neće završiti na meti vandala", zaključeno je u tekstu. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.