Kursadžije, IMDb i Mario Vrećo: Kako se serija našla rame uz rame sa „Igrom prijestola
Foto: BBC

Kursadžije, IMDb i Mario Vrećo: Kako se serija našla rame uz rame sa „Igrom prijestola"

Svetlana Živančević, penzionerka iz Beograda je slučajno na televiziji „uhvatila" nekoliko poslednjih epizoda serije Kursadžije te 2013. godine, dok je još emitovana.

„Onda mi je sin kupio i DVD sa ostalim epizodama, tako da sam kasnije pogledala sve, uvijek bih se slatko nasmijala tim vicevima koje su pričali", kaže Živančević za BBC.

Kaže da skoro na televizijskim programima nije bilo takve, kako tvrdi „narodske serije".

Sve epizode ove serije, pogledao je i Mario Vrećo, jedan od najpopularnijih jutjubera u Srbiji, kojeg na ovoj platformi prati skoro 150 hiljada ljudi, a njegovi videi imaju stotine hiljade pregleda. Mario je pozvao pratioce da ga podrže u šali kojom će podići rejting seriji Kursadžije na IMDb sajtu i probaju da je visoko pozicioniraju, tamo gdje su neke od najgledanijih - Igra prijestola, Čista hemija, Porodica Soprano, itd.

„Kada god nekome predložiš film, povede se razgovor o tome koja mu je ocjena na IMDb-u, malo mi je to snobovski i tako se rodila ideja", kaže Vrećo za BBC.

Mario kaže da mu je ideja da se ova serija nađe među najbolje kotiranim na IMDb sajtu u startu bila smiješna i da je morao da pokuša.

„Sada i BBC piše o Kursadžijama i takve stvari su mi vrlo smiješne", kaže on.

 

1212691124e4062892b524efeb779c55112c5fac5

 

O čemu se radi u seriji

„Kursadžije", serija koja se na televiziji Pink prikazivala sedam godina, emitovana je do 2013. godine. Glavni likovi su predstavnici najbrojnijih naroda bivše Jugoslavije.

U skečevima su učestvovali Makedonac, Bosanac, Crnogorac, Albanac, Srbijanac, Slovenac i Hrvat.

Serija je obilovala prizemnim i vulgarnim doskočicama, jeftinim i uvredljivim humorom, posebno prema pripadnicima manjina, ali je uprkos svemu tome bila jedna od najgledanijih emisija na televizijskim programima u Srbiji.

U seriji koju su kreirali Saša Pantić i Ranko Goranović, glavni likovi su oličenje stereotipa - Gedža (vickasti Srbijanac), Hrvoje (agresivni Hrvat), Đuro Palica (lijenji Crnogorac), Janez Drško (Slovenac, homoseksualac), Fiko Karakurtović (neinteligentni Bosanac), Ajdemi Popuši (Albanac sa Kosova), Dimče Seksovski (nesnalažljivi Makedonac).

Za vrokeme emitovanja, bilo je i onih koji su kritikovali da promoviše šund.

„Nikad za sebe nismo govorili da smo vrhunska glumačka trupa, kada nas vrijeđaju, pa kažu: "Naša kultura je spala na 'Kursadžije', mi kažemo: "Ne, naša kultura je spala na one koji je vode. Zato smo tu gdje smo", rekao je Saša Pantić, tvorac serijala svojevremeno u razgovoru za „Novosti".

Sa „Kursadžijama" po svijetu

Serija je emitovana u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a glumačka trupa sa televizije je sa istoimenom predstavom prošla skoro čitav svijet.

„Kolega Branko Vidaković (koji je takođe imao jednu od uloga u seriji) je govorio kako samo u Indiji i Americi nismo bili sa 'Kursadžijama'", kaže Kovač kroz smijeh.

Serija i istoimena predstava bili su jako popularni u to vrijeme i on se sjeća kako ih je publika dočekivala s ovacijama.

„Narod nas je volio od Vardara pa do Triglava", dodaje za BBC.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.