KC uvodi novu hiruršku proceduru koja prevenira gubitak vida, prva pacijentkinja iz Bijelog Polja

KC uvodi novu hiruršku proceduru koja prevenira gubitak vida, prva pacijentkinja iz Bijelog Polja

Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) uvodi novu hiruršku proceduru iz oblasti prednjeg segmenta oka – “Corneal cross – linking”. Za ovu hiruršku proceduru edukovaće se tri doktorke: dr Maja Đurović, dr Sabina Hasanagić i dr Jelena Radović uz pomoć renomiranog stručnjaka iz ove oblasti oka doc. dr Bojane Dacić Krnjaja koja dolazi iz Kliničkog centra Srbije.

Dr Jelena Radojičić, direktorica Klinike za očne bolesti KCCG, kazala je da je “Corneal cross – linking” hirurška procedura koja se primjenjuje kod urođenih i stečenih istanjenja rožnjače, prije svega keratokonusa.

Ističe da se keratokonus javlja u periodu oko puberteta i zahvata oba oka, obično asimetrično.

“Česte promjene u dioptriji naočara i intolerancija prema nošenju kontaktnih sočiva su rani znaci keratokonusa. Keratokonus ima četiri stadijuma koji se različito tretiraju. Prvi stadijum se obično uspješno rješava korekcijom naočarima i kontaktnim sočivima, ali na prvi znak progresije oboljenja indikovana je primjena “Corneal cross – linking” procedure kao preventivne mjere za sprječavanje evolucije bolesti koja bi dovela do potrebe za transplantacijom rožnjače”, kaže dr Radojičić.

Za ovu proceduru neophodno je da se na vrijeme postavi indikacija za “Corneal cross linking” i na taj način prevenira potreba za transplantacijom rožnjače.

“Apelujem na mlađu populaciju koja nosi naočare ili kontaktna sočiva da redovno obavljaju kontrolu u Kabinetu za kontaktna sočiva i bolesti rožnjače a u kojem rade navedene doktorke utorkom prije podne”, ističe dr Radojičić.

Pacijenti sa ovom patologijom su se do aprila 2019. godine liječili u Klinici za očne bolesti Kliničkog centra Srbije, a od aprila 2019. godine do jula 2021. godine u PZU Optimal u Podgorici, sa kojom je Fond za zdravstveno osiguranje imao sklopljen ugovor.

2511843744177874299131342546704195397807753n

“Od jula 2021. godine ugovor Fonda sa PZU Optimal je raskinut, jer smo dobili svu potrebnu aparaturu i obezbijedili kadar koji će se za kratko vrijeme obučiti naše doktore za izvođenje Corneal cross – linking procedure”, zaključuje dr Radojičić.

Doc. dr Bojana Dacić Krnjaja kaže da je značaj ove preventivne procedure u tome što sprječava nastanak uznapredovalih stadijuma bolesti koji dovode do trajnog gubitka vida.

“On se jedino može riješiti transplantacijom uz pomoć donorskog tkiva sa nekim manjim izuzecima auto-rototorne keretoplastike, a u cijelom svijetu postoji problem nedostatka donorskog tkiva. To važi i za zemlje u regionu i za čitav svijet. Na taj način preventivom mi ne samo da smanjujemo potrebu za transplantacijom, već izbjegavamo sve one komplikacije koje transplantacija tokom života sa sobom nosi”, ističe dr Dacić Krnjaja.

Dvadesetdvogodišnja pacijentkinja iz Bijelog Polja, Adelisa Hamidović, kaže da je prije same operacije bila upoznata sa svom procedurom i da je više nego zadovoljna uslugom u Klinici za očne bolesti.

Ona je, takođe, prvi pacijent kod koga je u Kliničkom centru urađena ova vrsta hiruške intervencije.

251345498417787499913127462377538052375336n

“Za medicinsko osoblje Klinike za očne bolesti imam samo riječi hvale, osjećala sam se kao kod svoje kuće. Preljubazno osoblje. Prednost ove operacije jeste što sada mnogo bolje vidim, a uz to sam i stabilizovala svoj vid. Dodatno, sad sam sigurna da tokom svog života neću oslijepiti, niti imati bilo kakav problem, a za tri mjeseca ću operisati i svoje drugo oko. Preporučila bih svakoj osobi koja ima ovu vrstu problema ovu intervenciju, ovo nije ništa opasno, jer operacija ne može štetiti, već samo može donijeti dobro”, zaključuje pacijentkinja Hamidović.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.