Zemlje regiona usporilo na putu ka EU to što su čvorište šverca i svih vrsta prljavih poslova
Ilustracija

Belgijski portal piše

Zemlje regiona usporilo na putu ka EU to što su čvorište šverca i svih vrsta prljavih poslova

Dok se pitanje šverca ne razmotri na odgovarajući način, male su šanse da će države Evropske unije biti otvorenije za nove članice, piše belgijski portal Businessam.be.

U tekstu belgijskog portala se ocjenjuje da je jedan od razloga zašto je usporilo približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji to što su te zemlje čvorište šverca i svih vrsta prljavih poslova.

Podsjeća se na izjavu bivšeg ministra finansija Belgije Johana van Overtveldta, sada poslanika u Evropskom parlamentu, koji je u odgovoru na temu proširenja EU, koja je bila u fokusu slovenačkog predsjedavanja, naglasio ulogu zemalja Zapadnog Balkana u trgovini drogom.

"Ne samo u proizvodima, već i snabdijevanju sirovinama, npr. Kolumbije i Avganistana, za proizvodnju sintetičkih droga. Malo je poznato, pa ćemo pogledati bliže", rekao je Van Overtveld.

Portal Businessam.be takođe podsjeća na nedavno pisanje "Njujork tajmsa", koji je detaljnije razmotrio problem šverca duvana, napominjući da su u Crnoj Gori „ubijani istraživači i novinari kada su pokušali da razotkriju švercere".

"Sada se zemlja obračunava sa trgovinskim tokovima koje je nekada štitila", pisao je Njujork Tajms.

Američki list takođe napominje da je ilegalna trgovina cigaretama "bila važna industrija za Crnu Goru, uz prikriveni blagoslov Sjedinjenih Država još od balkanskih ratova 1990-ih godina".

Portal Businessam.be navodi da je Vlada Crne Gore u julu zabranila skladištenje cigareta u Slobodnoj zoni Luke Bar.

"Ovo je uslijedilo kao odgovor na kritički izvještaj EU u kojem je 1,7 miliona cigareta koje je vlada zaplijenila u prethodnoj godini ocijenjeno neadekvatnim", piše belgijski medij.

Globalna ilegalna trgovina duvanom, kako se navodi, procenjuje na 40-50 milijardi dolara godišnje, prema podacima Svjetske banke, i u porastu je.

Nadalje, Businessam.be piše da je pandemija dovela do porasta ilegalne trgovine cigaretama, što je dovelo do toga da se sve veći broj pušača prebaci na jeftinije duvanske proizvode, koji nijesu oporezovani.

"Osim toga, veći porezi koji su tu i tamo uvedeni učinili su šverc još privlačnijim. I šverc i veći porezi stimulišu ilegalno tržište. Prema procjenama, ilegalna trgovina raste u prosjeku za sedam odsto kada cigarete poskupe za 10 odsto u odnosu na prihod", navode Belgijanci.

"Ova vrsta kriminalne aktivnosti ne samo da narušava legalnu ekonomiju, već predstavlja prijetnju po javno zdravlje jer ilegalni proizvodi nemaju odgovarajuću kontrolu kvaliteta. Dok se takva pitanja ne razmotre na odgovarajući način, male su šanse da će države članice EU biti otvorenije za proširenje. Međutim, to takođe pokazuje da problemi u regionu utiču i na EU. Zato je važno da EU nađe alternative za stabilizaciju regiona, čak i ako članstvo u EU nije realno", zaključuje se u članku portala Businessam.be.

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.