Meksiko: More izbacilo stotine uginulih kornjača na obalu
Foto: Twitter

Meksiko: More izbacilo stotine uginulih kornjača na obalu

More je na meksičku obalu izbacilo najmanje 300 uginulih morskih kornjača.

Preliminarna testiranja su pokazala da su se maslinaste morske kornjače (Lepidochelys olivacea) utopile nakon što su se vjerovatno uplele u ribarske mreže ilegalnih ribara ili u napuštene mreže poznate kao “mreže duhovi”.

Maslinaste morske kornjače su na listi ugroženih životinja Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) jer se gnijezde na malom broju mjesta. Uginule kornjače su pronađene na plaži Morro Ayuta u Oaxaci, koja se nalazi na zapadnoj meksičkoj obali. Ova plaža je jedno od mjesta na koja kornjače dolaze kako bi položile jaja.

Sve uginule životinje su ženke, potvrdio je za lokalne medije ekspert Ernesto Albavera Padilla.

Ovo nije prvi put da je veći broj pomenute vrste kornjača pronađen u Oaxaci. Ribari su 2018. godine pronašlo 300 kornjača zapletenih u ribarske mreže.

Meksiko je zabranio lov morskih kornjača još 1990. godine te su uvedene žestoke kazne za one koji ih ubijaju.

Zvaničnici meksičke mornarice će se priključiti vlastima u istrazi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.