Tenzije između Kine i Tajvana nikad veće, rat neminovan?
Ilustracija

"Do sukoba može doći već sada ili u narednih šest godina"

Tenzije između Kine i Tajvana nikad veće, rat neminovan?

Vojni odnosi sa Kinom najgori su u posljednjih 40 godina, rekao je tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-čeng. Upozorio je da će Kina biti sposobna da do 2025. izvede invaziju na ostrvo.

Tajvan sebe smatra suverenom državom, dok Peking na Tajvan gleda kao na otcijepljenu provinciju.

"Situacija postaje napeta i sve opasnija. Mislim da se svi sjećate da su početkom oktobra kineski upadi u naš vazdušni prostor dostigli istorijski broj“, rekao je Džozef Vu, ministar spoljnih poslova Tajvana.

Ove nedelje američki i kineski mediji došli su do konsenzusa da je rat oko Tajvana neminovan. I samo je pitanje vremena kada će izbiti — već sada, ili u roku od narednih šest godina, konstatuje Sputnjik.

"SAD će stati u odbranu Tajvana i imaju obavezu da brane ostrvo“, izjavio je predsjednik SAD Džozef Bajden, što su komentari koji izgledaju kao raskid sa zvaničnom politikom, prenosi Glas Amerike.

Tajvan je zvanično potvrdio prisustvo američkih vojnika.

"Imam povjerenje u Vašington, s obzirom na dugogodišnje odnose koji nas vezuju za SAD, kao i podršku američkog naroda, Kongresa i administracije“, rekla je tajvanska predsjednica Cai Ing-ven.

Peking je sve zabrinutiji da tajvanska vlada kreće ka formalnom proglašenju nezavisnosti i želi da odvrati predsjednicu Cai Ing-ven od preduzimanja bilo kakvih koraka u tom pravcu.

"Na svijetu postoji samo jedna Kina. Vlada Narodne republike Kine je jedina legitimna. Region Tajvan je neotuđivi dio naše teritorije. Ukupno 180 zemalja svijeta uključujući i SAD su prihvatile taj princip“, rekao je Žao Liđijan, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da je razgovarao sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom i da su pristali da se pridržavaju tajvanskog sporazuma, ali tenzije između Kine i Tajvana nikada nisu bile veće i Peking za to krivi Vašington.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.