Bečić: Rekonstrukcijom ojačati Vladu, ispoštovati izbornu volju građana
Aleksa Bečić

"Omogućiti ulazak manjinskih partija"

Bečić: Rekonstrukcijom ojačati Vladu, ispoštovati izbornu volju građana

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je odgovarajući na pitanje da li se u ovom trenutku može govoriti o manjinskoj prelaznoj Vladi, rekao da poštuje izbornu volju građana od 30.avgusta i da smatra da treba rekonstrukcijom osnažiti postojeću Vladu i stabilizovati parlamentarnu većinu, uz ulazak manjinskih partija.

“To je ono što je demokratija, izborna volja građana. Neki drugačiji aranžmani koji bi značili prekrajanje izborne volje građana Crne Gore će uvijek naići na veliki otpor i mene i partije koju predvodim”, rekao je Bečić.

Bečić je, odgovarajući na pitanje da li se može očekivati da SAD posreduju u dijalogu oko rješavanja krize vlasti, rekao da su odgovorni pred građanima i sistemom da sami tragaju za rješenjem:

“A ne možemo očekivati da nam međunarodni partneri rješavaju nešto što je u našem dvorištu. Možemo očekivati da nam oni pomažu na evropskom i evroatlantskom putu, da afirmišu negdje unapređivanje svih reformskih procesa, da vam budu istinski prijatelji i partneri kakvi jesu i Eskobar i SAD, ali mi sami moramo rješavati pitanja. To je jedna diplomatska poruka koju ćete čuti sa kim god da razgovarate iz međunarodne zajednice...”.

On je rekao da je onlajn sastanak koji je juče imao sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Gabrijelom Eskobarom i ambasadorkom SAD-a Džudi Rajzing Rajnke bio ohrabrujući, navodeći da se vidi velika zainteresovanost SAD za prostor Zapadnog Balkana.

“Vidi se da su značajno poboljšani odnosi između Evropske unije i SAD-a, a znate da su u jednom prethodnom periodu drugih administracija bili drugačiji. To treba sve nas da ohrabri, jer vidim istinsku spremnost SAD-a da, u mjeri svojih mogućnosti, a znate da su one diplomatske i velike, pomognu evropskim integracijama Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana”, rekao je Bečić.

On je kazao da mu je ponekad žao zbog ovakvih unutrašnjih prilika i odnosa u zemlji, jer Crna Gora ima veliku i istorijsku priliku da bude prva naredna članica EU.

“Jer EU je svjesna da mora da donese stratešku i vizionarsku odluku zbog mnogih geopolitičkih tokova”.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.