Uskoro otvaranje fabrike čipsa i smokija u Crnoj Gori(FOTO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Aleksandar Stijović i direktor Direktorata za poljoprivredu mr Miroslav Cimbaljević posjetili su pogon investitora fabrike čipsa i smokija, brenda Vipa, kako bi se uvjerili u sve potencijale i tehnologiju proizvodnje koja je planirana da se prenese u fabriku koja će biti otvorena u Crnoj Gori u narednim mjesecima.

Investitori su informisali ministra da u skladu sa ranijim dogovorom namjeravaju  pokretanje 4 proizvodna pogona i to pogona za proizvodnju smokija, pogona za proizvodnju čipsa, pogona za proizvodnju pirea i pogona za proizvodnju smrznutog pomfrita.

Pokretanjem fabrike čipsa i ostalih pogona kao i izgradnjom modernih skladišta za krompir, proizvođačima krompira u Crnoj Gori će biti obezbijeđen siguran plasman na tržište dok će proizvodima biti dodata vrijednost što će uticati i na poboljšanje nacionalne ekonomije.

„Imali smo priliku da vidimo pogon u radu koji će biti implementiran u Crnoj Gori, i koja sada radi sa više od 200 zaposlenih i  uvjereni smo da je ovaj projekat ima budućnost, da je samoodrživ i od velikog značaja za Crnu Goru i da očekujemo da trajno riješimo situaciju na tržištu krompira u Crnoj Gori, ali i značajno unaprijediti situaciju u oblasti poljoprivrede u Crnoj Gori“ rekao je Stijović.

Investitori su prepoznali ozbiljnost u radu, posvećenost i iskren pristup ovog ministarstva i zahvalili ministru na konkretnim potezima kojima ubrzava i olakšava pokretanje investicije.

"Konstatovali su i da su zahvaljujući dobroj saradnji sa crnogorskim kompanijama koji su zahvaljujući i podršci ministarstva uvezli gotovo 1500 tona krompira iz Crne Gore i da je odličan kvalitet crnogorskog krompira, kao i mogućnost da se dobija u ranim i kasnim mjesecima kako u južnim i sjevernim opštinama bio jedan od ključnih elemenata za odluku o lokaciji buduće fabrike.

Realizacija projekta je već u toku i čitav niz koraka je već napravljen. U toku je proces implementacije, i plan je da se u narednih nekoliko mejseci fabrika postavi u pogon. Nađen je najbolji model da investitor kao pravno lice uloži u izgradnju skladišnog i preradnog pogona za preradu krompira. Investitor je već kupio zemljište i u fazi je podizanja objekta", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede.

Kako se dodaje, za sirovinsku bazu za potrebe fabrike čipsa, konstatovano je da pored postojećih biće potrebno da se zasade dodatne površine krompira od oko 300 do 400 ha. Na ovaj način čitav sektor dobija na značaju, otvaraju se nova radna mjesta kroz kooperantsku mrežu, mjesto investicije postaje prepoznatljivo i atraktivno za nove investitore.

"Dogovoreno je da proizvođači dobijaju mogućnost sigurnog otkupa po stabilnim cijenama, uz dugoročno planiranje proizvodnje i obavezno potpisivanja ugovora sa investitorom. Potrebne količine su planirane na oko 10 000 tona. Sadni materijal biće obezbeđivan kooperantima i dogovoreno je da kompanija otvori i poljoprivrednu apoteku kako bi snizila marže za nabavku sadnog materijala koji bi se koristio kao sirovinska baza.

Ulaganje u sektor poljoprivrede u Crnoj Gori otvara mogućnost da se proširi proizvodnja i da još veći broj poljoprivrednika, a posebno mladih uz pomoć države pokrene ili omasovi već postojeću proizvodnju.

Pokazujemo  da konkretne mjere i aktivnosti daju rezultate,  a model će biti primenjen i u svim ostalim sektorima poljoprivrede", poručuju iz resora Stijovića.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.