Države regiona što prije da otvore dosijee tajnih službi

Države regiona što prije da otvore dosijee tajnih službi

Spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta (EP) usvojio je juče izvještaj o borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu u kome se navodi da države regiona, uključujući i Crnu Goru, treba što prije da otvore dosijee tajnih službi, i prvenstveno rade na razbijanju kriminalnih organizacija umjesto da se fokusiraju na individualne slučajeve.

U izvještaju se navodi da su veze između organizovanog kiriminala i političkih moćnika postojale i prije raspada bivše Jugoslavije, i poziva na snažniju razmjenu informacija između država regiona i bolju saradnju u sprečavanju organizovane kriminalne djelatnosti.

"Ističe u tom smislu poziv da se bivše jugoslovenske arhive otvore, i posebno da se omogući pristup dosijeima bivše jugoslovenske tajne policije UDBA, i tajne službe bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA), i da se dosijei vrate određenim vladama ukoliko one to zatraže, navodi se u dokumentu koji je usvojio Odbor Evropskog parlamenta.

Ističu, takođe, da je Zapadni Balkan važan tranzitni region za šverc droge ali ističe da se broj operacija protiv šverca narkotika povećao.

"Podvlači da je spečavanje finansiranja kriminalnih grupa ključno da se zaustave kriminalne aktivnosti i spriječi njihov upliv u legalnu ekonomiju. Podržava napore država Zapadnog Balkana da riješe pitanje pranja novca, uključujući i usvajanje revidiranog zakonodavstva", navodi u dokumentu EP.

Ukazuje se i na trafiking ljudskih bića i poziva se na jačanje regionalnih inicijativa radi snaženja razmjene informacije i policijske saradnje.

Izvor: Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.