Udala se japanska princeza Mako, ostala bez paušalnog miraza od 1.2 miliona eura
Foto:AP

Udala se japanska princeza Mako, ostala bez paušalnog miraza od 1.2 miliona eura

Princeza Mako, nećaka japanskog cara, udala se nakon godina kontroverzi oko svoje zajednice sa vjerenikom Keijom Komurom, ali je i odustala od tradicionalnih obreda i značajne finansijske naknade.

Japanska televizija prikazala je Mako kako napušta Akasakinu carsku rezidenciju u Tokiju i oprašta se od porodice, klanja se roditeljima i grli sestru.

Carska institucija je ranije ovog mjeseca pojasnila da se ceremonija vjenčanja, banket prijema i drugi rituali neće održati i da se paušalni iznos koji se obično daje ženama iz carske porodice, a koji iznosi 1.2 miliona eura, ne odobrava.

Nećaka cara Naruhita, koja je ovog vikenda napunila 30 godina, izgubila je svoju kraljevsku titulu kada su ona i Kei Komuro registrovali svoj brak, što je uobičajena situacija za žene iz loze, ali ona je prva u istoriji posleratnog Japana koja je uskratila odštetu.

Ćerka mlađeg brata cara Naruhita pretrpjela je godine kritika i odugovlačenja oko svog plana za brak sa takođe 30-godišnjim Keijom Komurom, koji je napadnut zbog navoda da je njegova majka pozajmila novac od bivšeg vjerenika i da mu nije htjela da mu vrati.

Ova svađa, koja još uvijek nije riješena, izazvala je skandal u Japanu, gdje se očekuje besprekorno ponašanje članova carske porodice.

Vjenčanje je tada bilo odloženo, a Kei Komuro se 2018. preselio u Sjedinjene Države kako bi nastavio studije prava.

N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.