Kafa pogodna za zdravlje jetre
ilustracija

Kafa pogodna za zdravlje jetre

Ispijanje više od tri šoljice kafe sa kofeinom dnevno povezano je sa boljom elastičnošću jetre, pokazali su rezultati velike studije koji su nedavno objavljeni u stručnome časopisu "Clinical Gastroenterology and Hepatology".

Studija je vjerovatno dosad najsveobuhvatniji američki uvid u dobrobit konzumiranja kafe kada je u pitanju zdravlje jetre. Analiza se zasniva na podacima Ankete o ispitivanju zdravlja i ishrane na nacionalnom nivou (NHANES), u sklopu koje se od učesnika tražilo da odgovore na pitanja o svojim prehrambenim navikama.

Ključno je to što je 2017 godine, NHANES u istraživanje uključio i ​​elastografiju (FibroScan), ispitivanje elastičnosti jetre učesnika, ali ne zbog sumnje na moguće zdravstvene probleme sa tim organom već u sklopu sveobuhvatne procene.

Već se zna da se elastičnost jetre postupno smanjuje zbog fibroze i taloženja masti.

“U istraživanju sprovedenom 2017. i 2018. učestvovalo je 4.500 nasumice izabranih ispitanika kojima je napravljena elastografija (FibroScan). Učesnici istraživanja imali su 20 ili više godina, a prosjek je iznosio 48 godina. 73 odsto ih je patilo od prekomjerne tjelesne težine, što je otprilike nacionalni prosjek“, rekao je dr Eliot Taper, docent gastroenterologije na Univerzitetu Mičigen, koji je vodio studiju, prenosi N1 pozivajući se na Hinu.

Naučnici nisu otkrili povezanost između konzumacije kafe i masne jetre, ali pronašli su vezu između konzumacije kafe i njene elastičnosti.

Kod osoba koje su ispijale više od tri šolice kafe dnevno elastogram je bio bolji. Ali tako povoljno djelovanje kafe sa kofeinom na elastičnost jetre nije utvrđeno kod osoba koje su konzumirale kafu bez kofeina, premda je jedna ranija britanska studija otkrila preventivan efekat obje vrste ovog napitka na razvoj kroničnih bolesti jetre.

Dr Taper kaže da novi podaci idu u prilog kliničarima koji pacijentima za održavanje elastičnosti jetre predlažu konzumiranje kafe.

„Mnogi hepatolozi širom svijeta svojim pacijentima preporučuju konzumiranje kafe. Oni će bez sumnje biti zadovoljni rezultatima istraživanja“.

Ranija studija koja se zasniva na bazi podataka iz Ujedinjenog Kraljevstva takođe je pokazala da se konzumiranje kafe može povezati sa zaštitom od hroničnih bolesti jetre, ali isto je važilo i za kafu bez kofeina, rekao je dr Natan Dejvis, profesor biohemije na Institutu za zdravlje jetre i probavnog trakta na londonskom Univerzitetskom koledžu (UCL).

Rezultati ovih studija, američke i britanske, upućuju na pozitivan efekat  ispijanja kafe, ali bi trebalo imati na umu da se bolesti jetre razvijaju godinama, čak i desetinama godina, rekao je Dejvis.

„Upravo zbog toga, da biste održali jetru zdravom moj savjet je da smanjite unos ugljenih hidrata i alkohola u organizam, da održavate poželjnu tjelesnu težinu i budete fizički aktivni, što će vjerovatno biti efikasnijeije u sprječavanju nastanka i razvoja bolesti jetre od ispijanja dodatne šoljice kafe“, savjetovao je dr Dejvis.

„U svakom slučaju, pacijentima sa povećanim rizikom od razvoja bolesti jetre, koji trenutno dnevno konzumiraju tri i više šoljica kafe, bilo bi mudro sa takvom praksom i nastaviti jer ta količina kafe ipak uspijeva da smanji njihove izglede za razvoj težih bolesti“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.