Saradnja parlamenata Crne Gore i Azerbejdžana na zavidnom nivou
Sa sastanka

Bečić - Gafarova

Saradnja parlamenata Crne Gore i Azerbejdžana na zavidnom nivou

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa predsjednicom Nacionalnog Parlamenta Azerbejdžana Sahibom Gafarovom.

Konstatujući da su odnosi Crne Gore i Azerbejdžana prijateljski,  Bečić je istakao uvjerenje da će parlamentarna diplomatija doprinijeti jačanju saradnje na poljima od obostranog interesa.

Uz podsjećanje da je crnogorski parlament konstituisao Grupu prijateljstva sa Azerbejdžanom, Bečić je ukazao na važnost azerbejdžanskih investicija, akcentujući kompleks „Porto Novi“, što je značajno doprinijelo promociji turističkih potencijala naše zemlje. U skladu s tim, konstatovao je da ovakve prilike doprinose prepoznavanju Crne Gore kao turističkog regiona.

Saglasivši se sa Bečićem da je saradnja dva parlamenta na zavidnom nivou, predsjednica Gafarova izrazila je uvjerenje da će se Grupa prijateljstva „značajno uvećati kada predsjednik Bečić dođe u zvaničnu posjetu Azerbejdžanu“.

Ona je istakla da pored toga što imamo odličnu saradnju u Savjetu Evrope, postoji i dosta prostora za jačanje, proširenje i  unapređenje sveukupne bilateralne saradnje.

Pored aktivnosti humanitarnog karaktera i saradnje između odbora dva najviša zakonodavna doma, Gafarova je ukazala i na značaj saradnje kroz Kulturni centar Azerbejdžana, kao odličan način na koji možemo upoznati kulturu, običaje, tradiciju i nasljeđe obje države.

Bečić je upoznao sagovornicu sa rezultatima koje je Skupština Crne Gore u proteklih godinu dana postigla, navodeći zavidan stepen transparentnosti. Uz osvrt na nedavno usvojen Izvještaj Evropske komisije u pogledu brojnih rezultata Skupštine Crne Gore na polju jačanja transparentnosti, predsjednik Bečić je naglasio i nespornu važnost kontrolne i nadzorne uloge parlamenta, koja na najbolji način potvrđuje da smo na trasiranom putu integracije u EU.

Ističući da je Crna Gora prepoznata u svijetu kao zemlja rijetke ljepote, predsjednica Gafarova je podijelila očekivanje da će utisci predsjednika Bečića biti identični prilikom posjete njenoj zemlji.

Sastanak je, između ostalog, bio i prilika da predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i predsjednica Nacionalnog parlamenta Azerbejdžana Sahiba Gafarova, razgovaraju o zvaničnim posjetama u predstojećem periodu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.