Mugoša: Najgora ocjena u oblasti pravosuđa do sada
Boris Mugoša

Mugoša: Najgora ocjena u oblasti pravosuđa do sada

Poslanik SD-a i član skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Boris Mugoša navodi da je u Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru ocijenjeno da nema napretka u oblasti Pravosuđe u okviru Poglavlja 23, odnosno da implementacija ključnih pravosudnih reformi stagnira.

“To je najgora ocjena do sada u toj oblasti, koja je jedna od ključnih na našem putu EU integracija”, ističe Mugoša.

Mugoša ukazuje da nam je pravosuđe u v.d. i disfunkcionalnom stanju.

“Nemamo izabranog VDT-a, četiri ugledna pravnika u Sudskom, pet u Tužilačkom savjetu, kao i dvoje sudija Ustavnog suda; Sudski savjet je nefunkcionalan, konstatovan je prestanak sudijske funkcije za više od 20 sudija; od ukupno 18 sudija, Vrhovni sud danas ima šest sudija, a kompleksna situacija je i u drugim sudovima”, ističe Mugoša.

Poslanik SD-a napominje i da nema dijaloga u Skupštini oko navedenih imenovanja u pravosuđu, kako bi se suštinski krenulo u rješavanje ovog veoma kompleksnog problema u jednom od najvažnijih segmenata sistema.

Mugoša navodi da sve navedeno utiče na izuzetno negativne ocjene u Izvještaju Evropske komisije, odnosno na pogoršanje efikasnosti pravosuđa i duže čekanje građana i građanki na pravdu, čime se suštinski ugrožava naš evropski put.

“Prelazna Vlada, dijalog i dogovor proevropskih snaga koje žele građansku evropsku i evroatlansku Crnu Goru, pa izbori jedino mogu riješiti kolaps sistema u ključnim oblastima”, zaključuje Mugoša.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.