Preko Crne Gore, Albanije, Srbije i Kosova stiže 30% avganistanskog heroina
Ilustracija

Preko Crne Gore, Albanije, Srbije i Kosova stiže 30% avganistanskog heroina

Otprilike 30 odsto ukupne proizvodnje avganistanskog heroina stiže balkanskom rutom kroz Crnu Goru, Albaniju, Srbiju i Kosovo do juga Italije, objavio je italijanski portal "quotidiano.net". Kako su kazali u tekstu, svojevrsna kuga opijuma se širi Avganistanom, a u pitanju je zarada od 16,34 milijardi dolara kojom su obogaćeni vladari te zemlje - Talibani.

Prema članku portala "quotidiano.net", u Avganistanu bi se proizvodnja opijuma mogla nazvati tradicionalnom poljoprivredom, ali treba imati u vdu da heroin postaje jedna od pošasti zapadnog društva,prenosi portal RTCG.

"Uzgoj maka nije ništa drugo do poljoprivredna praksa, konsolidovana tokom vjekova. I upravo iz tog razloga Avganistancima, pogotovo onima koji žive u selima južnih provincija, nemoguće je objasniti da je to apsolutno zlo", ukazano je u članku italijanskog portala.

Putevi droge, kako se ističe, od srednje Azije vode do droge do Istanbula, odakle jedan krak ide ka sjeveru, do Ukrajine i Rusije, a drugi ka Balkanu.

"U Evropu, dakle, otprilike 30 odsto ukupne proizvodnje avganistanskog heroina stiže balkanskom rutom između Crne Gore, Albanije, Srbije i Kosova do juga Italije", piše u članku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.