Biznismen Telman Ismailov dobio azil nakon dokumenta iz Ciriha
Telman Ismailov

Biznismen Telman Ismailov dobio azil nakon dokumenta iz Ciriha

Biznismen Telman Ismailov, koji je optužen za ubistva i otmice u Rusiji, dobio je politički azil u Crnoj Gori, pošto je tužilaštvo u Cirihu odustalo od postupka za pranje novca protiv njega, rekla je u subotu za TASS Marina Rusakova, advokat Ismailova. Ona je objasnila da je ovaj faktor bila odlučujući u oslobađanju njenog klijenta iz ekstradicionog pritvora.

"Jedan od glavnih dokumenata koji je odigrao odlučujuću ulogu u odobravanju političkog azila Telmanu Ismailovu došao je iz tužilaštva u Cirihu, koje je 5. januara 2021. godine zatvorilo krivični slučaj pranja novca protiv biznismena. Taj slučaj je zatvoren u Švajcarskoj i Ismailovu je plaćeno više od 15.000 švajcarskih franaka kao kompenzacija. U toj presudi tužilaštva u Cirihu rečeno je da su informacije koje je ruska strana dostavila u cilju da dokaže Telmanovu krivicu neistinite " rekla je Rusakova.

Ona smatra da je ova presuda dostavljena crnogorskom sudu odigrala odlučujuću ulogu.

Prema dokumentu ciriškog tužilaštva, koji je stavljen na uvid agenciji TASS, BM banka je u septembru 2017. godine zatražila od švajcarskog tužilaštva da pokrene krivični postupak protiv Telmana Ismailova zbog optužbi za pranje novca. Predmet je otvoren 18. decembra 2018. i zatvoren 5. januara 2021. godine, navodi se u dokumentima.

"Tako su njegovi računi i tok sredstava koji pripadaju njemu i njegovim bliskim rođacima bili detaljno ispitivani više od tri godine“, rekla je Rusakova.

Tužilaštvo u Cirihu odlučilo je da se krivični predmet zatvori jer je ruska banka dala pogrešne informacije, posebno u vezi sa osudom Ismailova u nizu krivičnih predmeta, kao i njegovom umiješanošću u pranje novca i dva ubistva.

Ismailov je 1. oktobra priveden u Crnoj Gori. Ruski istražni komitet stavio ga je na međunarodnu potjernicu 2017. jerje u Rusiji optužen u odsustvu za ubistvo, trgovinu oružjem i otmicu. Prema ruskom istražnom komitetu, Ismailov je bio dio grupe koja stoji iza ubistva biznismena Vladimira Savkina i Jurija Briljova u maju 2016.godine. 

Portal RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.