Oružarka: Neko u pištolj koji je koristio glumac ubacio bojevu municiju

Oružarka: Neko u pištolj koji je koristio glumac ubacio bojevu municiju

Filmska oružarka Ana Simonović izjavila je u Novom danu TV N1 da je na snimanju filma "Rđa", prilikom kog je Alek Boldvin usmrtio direktorku fotografije i ranio režisera, korišćen pištolj koji je prerađen za ispaljivanje manevarske municije, ali da je neko u pištolj ubacio bojevu municiju i da zbog toga može da tvrdi da je riječ o namjeri, odnosno da tako nešto nije moglo da se desi slučajno.

„Bojeva municija se ne smije koristiti na filmskom setu i to je prvi propust koji je uočen na ovom snimanju“, istakla je Simonović.

Simonović je sarađivala sa domaćim i inostranim produkcijama na više filmskih i televizijskih projekata i kaže da je procedura u vezi sa upotrebom oružja precizna i detaljna.

„U proceduri snimanja jednog projekta, prva i osnovna stvar na koju se stavlja akcenat su bezbjednosna pravila od kojih se ne smije odstupati. Unošenje bojevog metka na set nije dozvoljeno, ni u kakvom slučaju. Ukoliko je, zbog krupnog kadra, potrebno snimiti bojev metak, koristi se invertna municija koja izgleda kao bojeva, ali je iz nje izvađeno punjenje“, objašnjava ona.

Na pitanje da li bi Boldvin mogao da snosi odgovornost za ubistvo direktorke fotografije i ranjavanje režisera, Simonović kaže da je odgovornost na najmanje četiri člana filmske ekipe.

„Rekvizitera, oružara, pomoćnika reditelja, samog glumca, pa i pripadnika obezbjeđenja koji je peti na toj listi odgovornih. Ovo nije greška samo jednog čovjeka“, ističe Simonović.

Upitana o bezbjednosnim uslovima i upotrebom oružja u domaćim produkcijama, Simonović je ocijenila da su procedure „nešto blaže“ u odnosnu na one koje vladaju u inostranim.

„Prvo se kaže da će biti unijet pištolj na scenu, pa se pokazuje da je cijev, šaržer, prazan. Ako u sceni imamo opaljivanje metka, pokazuje se maneverska municija koja se stavlja u šaržer i kaže se koliko će biti opaljenja. Potom se svi sklone iza kamere, a ekipi se kaže da stave čepove u uši. Tek onda se pristupa snimanju scene“, objašnjava Simonović.

U tom smislu, dodaje ona, manevarska municije može biti opasna, ali ne i smrtonosna.

„Lažni meci su opasni ako se snima ispod dozvoljene razdaljine koja je 20 metara, može da se desi da se dio čaure odlomi ili dio koji prekriva čauru, ali u tom slučaju može biti izazvana samo opekotina“, rekla je Simonović.

N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.