Vakcinisani roditelji ne moraju u karantin
ilustracija

Oko 1.500 učenika u samoizolaciji

Vakcinisani roditelji ne moraju u karantin

Pravilo karantina, odnosno dvonedjeljne samoizolacije ne važi jednako za revakcinisane, odnosno roditelje koji su primili drugu dozu vakcine protiv koronavirusa, pod uslovom da je prošlo minimum 14 dana od imunizacije. To proizilazi iz odgovora Instituta za javno zdravlje (IJZ) na pitanja Dnevnih novina o tome koliko traje izolacija roditelja koronom zaražene djece, te da li karantin zavisi od toga jesu li roditelji imunizovani.

To znači da ćete, ako ste roditelj kovid pozitivnog djeteta, a nijeste vakcinisani, morati u karantin, odnosno samoizolaciju, u trajanju od najmanje 14 dana. Istovremeno, i nakon isteka dvonedjeljnog karantina, u narednih deset dana moraćete da se pridržavate opštih mjera prevencije, ukoliko u tom periodu ne razvijete simptome nalik kovid infekciji.

Međutim, od ovog pravila biće izuzeti oni roditelji koji dostave dokaz da su bili inficirani koronavirusom u posljednjih šest mjeseci.

Na pitanje Dnevnih da li izolacija zavisi od toga jesu li roditelji vakcinisani, iz Instituta su kazali da karantinu ne podliježu one osobe koje su primile drugu dozu COVID-19 vakcine, pod uslovom da je prošlo minimum 14 dana od druge doze.

Pojašnjavaju, sa druge strane, i da vakcinacija kontakta ne sprečava mogućnost asimptomatske infekcije i prenos infekcije od vakcinisane osobe.

“Vakcinisane osobe koje ostvare bliski kontakt s potvrđenim slučajem obolijevanja od COVID-19 moraju se sljedeće dvije nedjelje od tog kontakta strogo pridržavati mjera za smanjenje prenosa kapljičnih infekcija i obratiti pažnju na eventualnu pojavu simptoma kompatibilnih sa COVID-19 koji bi zahtijevali PCR testiranje”, kazali su iz IJZ.

Napominju da se ove preporuke posebno odnose na osobe koje su zaposlene u zdravstvenoj ustanovi ili domu za starije osobe.

“Vakcinisani kontakti moraju kontinuirano i bez izuzeća koristiti FFP2/N95 masku bez ventila, održavati fizičku distancu u najvećoj mogućoj mjeri i voditi brigu o strogoj higijeni ruku radi sprječavanja mogućeg prenosa infekcije na pacijente, korisnike domova i kolege”, pojasnili su iz IJZ-a.

Takođe, kažu iz Instituta, vakcinisani bliski kontakti oboljeloga tokom dvije nedjelje nakon kontakta “ne smiju učestvovati u zajedničkim aktivnostima pri kojima se skida maska”.

“Ako se u tom periodu pojave simptomi treba se podvrgnuti izolaciji i procijeniti radi li se o COVID-19 infekciji, uključujući upućivanje na testiranje na SARS-CoV-2, po procjeni epidemiologa”, kazali su Dnevnim iz ustanove na čijem je čelu Igor Galić.

U dijelu pitanja koja se odnose na izolaciju roditelja kovid pozitivne djece predškolskog, osnovnog i srednješkolskog uzrasta, iz IJZ kažu da “svi bliski kontakti podliježu mjerama karantina/izolacije u trajanju od najmanje 14 dana od posljednjeg bliskog kontakta sa laboratorijski potvrđenim slučajem”.

“Svi bliski kontakti koji po isteku 14 dana karantina ne razviju simptome kompatibilne sa COVID-19 moraju u narednih deset dana pratiti zdravstveno stanje i pridržavati se opštih mjera prevencije COVID-19, koje podrazumijevaju: nošenje maske koja pokriva nos i usta, fizičku distancu, često pranje ruku i dezinfekciju ruku, dezinfekciju površina i prostorija. Ukoliko u tom periodu razviju simptome COVID -19 infekcije moraju se javit inadležnoj COVID ambulanti zbog ispitivanja prisustva korona virusa SARS CoV2”, kažu iz IJZ.

Ipak, ni svi bliski kontakti ne moraju nužno u samoizolaciju.

“Bliski kontakti COVID-19 slučaja ne podliježu mjeri karantina ukoliko dostave dokaz, odnosno pozitivan rezultat brzog antigenskog testa ili PCR testa, da su bili inficirani SARS CoV2 unutar posljednjih šest mjeseci”, podsjećaju iz IJZ-a.

KAKVO JE STANJE U VRTIĆIMA I ŠKOLAMA U CRNOJ GORI?

Prema posljednjim dostupnim podacima sa sajta Covid i obrazovanje, ukupno je oboljelo 14 djece predškolskog uzrasta i 28 njihovih nastavnika. Istovremeno, mjera samoizolacije odredena je za 78 mališana, i 36 nastavnika.

Kad je riječ o osnovcima, ukupno je oboljelo 295 učenika, te 72 nastavnika. U karantinu je 1.035 učenika, odnosno 87 nastavnika crnogorskih osnovnih škola.

Kad je riječ o srednjoškolcima, ukupno je oboljelo njih 240, a kovid je potvrđen i kod 45 profesora. Što se samoizolacije tiče, ona je na snazi za 313 učenika, odnosno 47 profesora.

Izvor: Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.