Hirurzi uspješno presadili bubreg svinje čovjeku

Hirurzi uspješno presadili bubreg svinje čovjeku

Američki hirurzi izjavili su da su uspješno presadili bubreg svinje čovjeku, što je pokušaj da se riješi problem manjka donora organa.

Pacijent na kom je izvršena eksperimentalna transplantacija je već bio na vještačkom održavanju u životu i bez šanse da se oporavi, prenosi BBC.

Bubreg je uzet od genetski modifikovane svinje kako bi se spriječilo da ljudsko tijelo organ prepozna kao "strano tijelo" i odbaci ga. Nakon operacije stručnjaci su dva dana vršili provjere kako bi utvrdili da li će tijelo prihvatiti svinjski bubreg i saopštili da on u ljudskom tijelu funkcioniše isto i kao nakon transplantacije ljudskog organa.

Rad još uvijek nije zvanično objavljen, ali stručnjaci navode da je ovo najnapredniji eksperiment izvršen do sada, prenosi Beta.

Slična testiranja su rađena na životinjama, a ovo je prvi put da je testirano na čovjeku.

Korišćenje svinjskih organa za transplantaciju, međutim, nije nova ideja.

Srčani zalisci svinja se odavno uspješno presađuju ljudima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.