Beskamantni krediti do 10.000 eura,  prijave do 29. oktobra
ilustracija

Program Energetski efikasan dom

Beskamantni krediti do 10.000 eura, prijave do 29. oktobra

Imajući u vidu veliko interesovanje građana, Ministarstvo kapitalnih investicija je predvidjelo da građani zahtjeve za učešće u programu mogu dostaviti ministarstvu u dodatnom roku u periodu od 25. do 29. oktobra do 14.00 sati.

Program "Energetski efikasan dom"podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima. Za potrebe ovog Programa, Ministarstvo kapitalnih investicija je obezbijedilo 200.000 eura za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori za: kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet, briket); kupovinu i ugradnju visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta, kupovinu i ugradnju split i multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta, ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta, ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije.

U okviru Programa, građani će, pojašnjavaju iz Ministarstva,  biti u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do 10.000 €, sa periodom otplate do šest (6) godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, dok će Ministarstvo kapitalnih investicija subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita.

Programom je predviđeno da građanin stupa u kontakt sa kvalifikovanim izvođačem radova kako bi dobio detaljnije informacije o ponudi u okviru programa „Energetski efikasan dom“.

Po dobijanju ponude za izvođenje radova, građanin se obraća Ministarstvu kapitalnih investicija, sa zahtjevom za dobijanje potvrde da je kvalifikovan da učestvuje u Programu "Energetski efikasan dom", uz propratnu dokumentaciju kojom se dokazuje da je objekat na kojem će se izvoditi radovi legalan, odnosno da je u procesu legalizacije - pojašnjava se.

Zahtjev i propratna dokumentacija se mogu dostaviti: putem mejla na: [email protected], lično na arhivu Ministarstva kapitalnih investicija (Rimski trg 46, 81000 Podgorica) ili putem pošte.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a u vezi COVID19, preporuka Ministarstva kapitalnih investicija je da građani traženu dokumentaciju dostavljaju putem maila.  

Ukoliko je zahtjev odobren, Ministarstvo kapitalnih investicija izdaje potvrdu da je građanin kvalifikovan za učešće u Programu, nakon čega se građanin obraća banci i aplicira za kredit.

 Procedure za implementaciju programa „Energetski efikasan dom“, kontakti partnerskih firmi i banaka, jedinične cijene materijala, opreme i usluga ponuđenih u okviru Programa, obrazac zahtjeva za dobijanje potvrde za učešće u Programu mogu se preuzeti na sajtu: www.energetska-efikasnost.me.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.