SNP: Nije nam namjera da djelujemo partijski i politički  već da se popis sprovede kako treba
ilustracija

SNP: Nije nam namjera da djelujemo partijski i politički već da se popis sprovede kako treba

Socijalistička narodna partija Crne Gore nije htjela da učestvuje u unaprije pripremljenoj i osmišljenoj Javnoj raspravi o Zakonu o popisu stanovništva 2021. godine, od strane bivšeg menadžmenta Uprave za statistiku ili bolje reći od strane DPS, iz više razloga, o čemu obavještavamo domaću i međunarodnu javnost zainteresovanu za ovu, za nas bez dileme, isključivo statističku aktivnost koja je od velikog značaja ne samo za statistiku već i za državu Crnu Goru.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, po prethodno pripremljenom Programu od strane Uprave za statistiku, raspisalo je nedavno javnu raspravu o Zakonu o popisu stanovnistva 2021. godine. Programom javne rasprave je definisano da   “usljed aktuelne epidemiološke situacije u zemlji i proglašenju pandemije novog korona virusa, poštujući preporuke nadležnih institucija, a u cilju sprečavanja njegovog širenja, cijenimo opravdanim da javna rasprava nema organizovan okrugli sto, već se predlozi, sugestije i komentari na Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini mogu dostaviti Ministarstvu finansija i socijalnog staranja”(pisanim putem)-napisali su u saopštenju.

Tako organizovana javna rasprava trajala 20 dana i završena je 3. oktobra 2021. godine nakon čega je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, posle deset dana objavilo Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi potpisan od strane ministra  Spajića.

¨Izvještaj je objavljen i na zvaničnom sajtu ovog Ministarstva.  U Izvještaju o sprovedenoj javnoj raspravi predstavljene su primjedbe, predlozi i sugestije u pisanom ili elektronskom obliku pristigle sa devet različitih adresa za koje su, kako se u Izvještaju navodi ovlašćeni predstavnici,  dva predstavnika  Ministarstva finansija i socijalnog stranja i četiri predstavnika Uprave za statistiku (MONSTAT), pripremili razloge njihovog prihvatanja, odnosno, neprihvatanja.¨ naveli su SNP-a i dodali razloge zbog kojih nijesu učestvovali: 

Prvi razlog zbog kojeg SNP nije htjela da učestvuje u ovako pripremljenoj javnoj raspravi je da javna rasprava nije bila, kako je i naznačeno u naslovu, javna i transparentna. A morala je biti, prije svega, zbog boljeg javnog saopštavanja o vremenu sprovođenja ne samo putem zvaničnog sajta već i kroz učestalije informacije preko sredstava javnog informisanja u cilju uključivanja većeg broja relevantnih učesnika.

Drugi razlog je nemogućnost javnog predstavljanja i sučeljavanja mišljenja različitih korisnika statističkih informacija u smislu donošenja pravih razloga i odluka za prihvatanje ili neprihvatanje datih predloga, sugestija i komentara a da to ne zavisi samo od ovlašćenih predstavnika Ministarstva finansija i Monstata.

Oni smatraju da ovakvom javnom raspravom nije zadovoljen jedan od glavnih razloga postojanja statistike a to je zadovoljavanje nacionalnih interesa kao i to da nije u skladu sa nekoliko principa na kojima se temelji zvanična statistika a prvenstveno sa principom nepristrasnosti i objektivnosti u smislu jednakog tretiranja korisnika.

¨Posebno iz razloga što smjena u Upravi za statistiku nije završena smjenom gospođe Gordane Radojević kao direktorice ove institucije već opravdano smatramo da se i dalje u kontinuitetu obesmišljava čitav postupak u pripremi popisa od strane njenih saradnika, sa ciljem da se popis ne sprovede ili da se sprovede ali da se u toku sprovođenja prekine ili u konačnom da se rezultati ne objave zbog određenih ovakvih ili sličnih propusta u procesu pripreme ove najveće i najkompleksnije statističke akcije.¨ navode u saopštenju.

Dodatno obavještavaju i domaću i međunarodnu javnost da će Socijalistička narodna partija u procesu rada na skupštinskim pododborima detaljno posvetiti pažnju Nacrtu zakona o popisu, kada će naši predstavnici ukazati na propuste i nedostatke Nacrta zakona o popisu stanovništva.

¨Nije nam namjera da djelujemo partijski i politički već želimo da kao ozbiljna politička partija doprinesemo stvaranju uslova za transparentan rad, što je uslov za sprovođenje popisa stanovništva koji se očigledno neće sprovesti u 2021. godini kako je i osmislio prethodni menadžment u Monstatu. SNP nije bila i neće biti  jedan od instrumenata prethodnog a i sadašnjeg nepromijenjenog sastava  menadžmenta Monstat-a instruisanog od Demokratske partije socijalista.¨ zaključili su iz SNP-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.