Kina 11 godina uzastopno drugi najveći uvoznik u svijetu
Ilustracija

Kina 11 godina uzastopno drugi najveći uvoznik u svijetu

Kina je 11 uzastopnih godina drugi najveći uvoznik u svijetu, saopštilo je u kinesko Ministarstvo trgovine.

„U periodu januar-septembar, Kina je uvezla robe u vrijednosti od skoro dvije milijarde dolara, što je za 32,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine“, rekla je portparolka Ministarstva trgovine Šu Juting na konferenciji za novinare.

Navela je da je, prema podacima Svjetske trgovinske organizacije, kineski uvoz robe u prvoj polovini ove godine kineski činio oko 12 odsto ukupnog svjetskog uvoza, a Kina je sa 15 odsto doprinijela rastu uvoza širom svijeta tokom tog perioda.

„Kina će dalje unaprijediti otvaranje na visokom nivou, proširiti uvoz i pretvoriti svoje tržište u globalno tržište, koje dijele svi i dostupno je svima“, rekla je Šu.

Kina će, kako je istakla, kontinuirano poboljšavati liberalizaciju i olakšavanje trgovine i optimizovati svoje poslovno okruženje kako bi unapredila globalni oporavak i rast.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.