Mikijelj: Erozija plaža pristuna je duž čitave crnogorske obale, Ulcinj trenutno prioritet
Mikijelj u studiju Radija CG

Mikijelj: Erozija plaža pristuna je duž čitave crnogorske obale, Ulcinj trenutno prioritet

Javno preduzeće Morsko dobro će za 10 do 15 dana krenuti sa uređenjem plaže na Adi Bojani, kazao je direktor JP Morsko dobro Mladen Mikijelj. To će, kaže, biti novo privremeno rješenje. Gradiće se, vještačke dine kako bi se stvorili preduslovi da se zaštiti imovina HTP Ulcinsjska rivijera ali i nesmetano odvija naredna turistička sezona. U narednom periodu, nada se trajnom rješenju problema erozije plaže na Adi Bojani.

Direktor JP Morsko dobro Mladen Mikijelj u emisiji Link Radija Crne Gore kazao je da je erozija plaža dugogodišnji problem.

Napominje da je JPMD na Adi Bojani u maju uspjelo da napravi naper u dužini od 120 metara uz nasipanje plaža i da napravi površinu od 12.000 metara kvadrata nove pješčane površine, odnosno plažni pojas poširine 40 metara i stvorili preduslove da se ova ljetnja turistička sezona odvija na Adi nesmetano i tako uspjeli da zaštite i objekte HTP Ulcinjska rivijera na tom lokalitetu.

Mikijelj dodaje da je JPMD tokom ljeta krenulo u trajno rješavanje tog problema.

"Resoro ministartsvo je angažovalo eksperte iz Italije i ja se nadam da ćemo u doglednom periodu krenuti sa trajnim rješenjem tog problema. Eksperi iz Italije su dali i dodatno privremeno rješenje koje će biti upotebljeno za pripremu naredne sezone. Za nekoliko dana ćemo u saradnji sa više državnih institucija, a mi ćemo biti finansijeri tog projeta, krenuti da radimo vještačke dine na tom lokalitetu kako bismo stvorili preduslove da se u narednom periodu zaštiti imovina HTP Ulcinsjska rivijera ali i nesmetano odvija turistička sezona", kazao je Mikijelj.

Očekuje da se za 10 do 15 dana, odnosno čim vremenske prilike dozvole, krene sa radovima.

"U projektu ćemo koristiti sva raspoložive državne resurse kako bismo cijenu i vrijednost tog projekta značajno umanjili nego da smo to radili sa eksternim partnerima. Mehanizacija vojske, pijesak Uprave za vode i mi ćemo finansirali ostale radove kako bi vrijednost radova bila smanjena a efekti produktivni", kazao je Mikijelj.

Mikijelj dodaje da je erozija plaža pristuna duž čitave crnogorske obale. najvljuje revitalizaciju još nekoliko plaža duž crnogorske obale.

"U toku je izrada tehničke dokumentacije i nadam se da ćemo u doglednom periodu krenuti i sa revitalizacijom plaže u Budvi, najprije plaže Mogren i Pržno, zatim za plažu u Sutomoru, Žukotrlica u Baru, Buljarca u Petrovcu. Studije su pri kraju", najavio je Mikijelj.

Za taj projekat očekuje saradnju sa lokalnim samoupravama ali i državom Crnom Gorom.

"Kako bi kroz zajedničko sufinansiranje našli način da počnemo da rješavamo i te probleme", kazao je Mikijelj.

Mikijelj ističe da je jedan od najvažnijih resursa Luka Budva vraćen državi odnosno građanima Budve.

"U saradnji sa Vladom uspjeli smo da zaključak iz 2017. koji je bio nezakonit stavimo van snage. Potpisali smo predlog sporazuma o ustupanju luke građanima Budve. On je dostavljen resornom ministarstvu, potpredsjedniku i predsjedniku vlade i nadam se da uskoro dobijemo saglasnost. Može se desiti da se za 10 do 15 dana to završi i Luka Budva vrati građanima", kazao je Mikijelj.

Slična je situacija kaže i sa Pinama u Tivtu.

"I Pinama je upravljao privatni vlasnik. Želimo da i Pine vratimo građanima Tivta. Napravili smo sporazum sa predsjednikom Opštine Tivat. Predlog je upućen resornom ministarstvu i očekujemo saglasnost Vlade kako bi se Pine i formalno vratili građanima Tivta", dodao je Mikijelj.

Očekuje da prihod JPMD do kraja godine bude 4,5 miliona eura

"Tokom prethodne turističke sezone imali smo dosta razumijevanja za zakupce plaža. Prihodi JPMD su manji nego 2019. jer smo umanjili cijene zakupa za 50% što je značilo i manje prihode u tom iznosu. Tako da su prihodi na nivou prethodne godine", kazao je Mikijelj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.