Stoltenberg: Odnosi sa Rusijom na najnižem nivou od hladnog rata
Jens Stoltenberg

Stoltenberg: Odnosi sa Rusijom na najnižem nivou od hladnog rata

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su odnosi sa Rusijom na najnižem nivou posle najnovijeg spora između Alijanse i Moskve.

„Nije bilo teže od kraja hladnog rata“, rekao je Stoltenberg uoči dvodnevnog samita ministara odbrane Alijanse u Briselu, prenio je Radio slobodna Evropa.

NATO je nedavno protjerao osam Rusa akreditovanih u Alijansi, navodeći da su obavještajni agenti. NATO je takode prepolovio broj akreditovanih mjesta za Rusiju.

Moskva je odgovorila povlačenjem svojih diplomata iz misije u NATO-u i zatvaranjem kancelarije Alijanse u Moskvi, optužujući NATO da ne želi dijalog i da nije pružio dokaze o navodnoj špijunaži.

„Još imamo puteve i kanale za komunikaciju sa Rusijom, ali žalimo zbog odluke Rusije da zatvori kancelarije NATO-a u Moskvi, kao i da povuče svoju misiju“, rekao je Stoltenberg.

„Pristup NATO-a Rusiji ostaje isti kao i ranije, što znači odvraćanje i odbranu, u kombinaciji sa naporima da se vodi smislen dijalog“, dodao je on.

Najnoviji spor izmedju NATO-a i Rusije nije na dnevnom redu samita u Briselu, gdje se očekuje da će ministri odbrane razgovarati o takozvanom „master planu“ za odbranu Alijanse od bilo kakvog potencijalnog ruskog napada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.