SZO: Od kovida vjerovatno umrlo oko 115.000 zdravstvenih radnika
ilustracija

SZO: Od kovida vjerovatno umrlo oko 115.000 zdravstvenih radnika

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je od februara 2020. do maja ove godine od kovida vjerovatno umrlo oko 115.000 zdravstvenih radnika, zbog čega je od izuzetne važnosti da oni imaju prioritet kad je riječ o vakcinisanju.

„Temelj svakog zdravstvenog sistema čine njegovi zaposleni. Kovid-19 nam je pokazao koliko se na njih oslanjamo i koliko smo ranjivi kada nisu zaštićeni oni koji štite naše zdravlje, izjavio je predsjednik SZO Tedros Adhanom Gebrejezus“, prenosi Fonet.

On je naveo da je, prema podacima iz 119 zemalja, globalno u prosjeku potpuno vakcinisano dvoje od pet zdravstvenih radnika.

To je prosjek i ne pokazuje ogromnu razliku između regiona i ekonomskih grupa. U Africi je u potpunosti vakcinisan svaki deseti zdravstveni radnik, dok ih je u većini zemalja s visokim prihodima vakcinisano više od 80 odsto, rekao je Gebrejezus.

On je pozvao sve zemlje da prilikom imunizacije, uz ostale rizične grupe, osiguraju priroritet svim medicinskim radnicima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.