Vujičić: EU saučesnik sistemske korupcije u Crnoj Gori
Božidar Vujičić

Vujičić: EU saučesnik sistemske korupcije u Crnoj Gori

Krajnje je vrijeme da Evropska unija (EU) zaštiti neposredno i jednako biračko pravo u Crnoj Gori na isti način kako to pravo štiti građanima Unije i mnogih zemalja na Zapadnom Balkanu saopštio je predstavnik Grupe građana “Građanska akcija” Božidar Vujičić.

On je kazao da EU pregovara sa Crnom Gorom u postupku pridruživanja iako, kako je rekao, zna da je Skupština Crne Gore formirana korupcijom i diskriminacijom biračkog prava.

“Ni u jednom dosadašnjem izvještaju, pa ni u ovom zadnjem EU ne ukazuje Crnoj Gori da mora najhitnije da omogući građanima da u skladu sa Ustavom CG i međunarodnim propisima koje je usvojila, omogući građanima da biraju neposredno kandidate za poslanike, kako bi Skupština bila izraz istinske volje građana. Ćutanjem na način izbora poslanika, EU podržava sistemsku korupciju u Crnoj Gori”, smatra Vujičić,prenosi PR Centar.

Evropska Unija, kako vjeruje Vujičić, ćutanjem omogućava djelovanje neustavne Skupštine, istovremeno uslovljava Crnu Goru da obezbijedi vladavinu prava i vladavinu naroda, što je jedno sa drugim nespojivo.

“Bez Narodne Skupštine društvo funkcioniše u totalnom bezakonju. Sve odluke neustavne Sukpštine su nevažeće i izraz su korupcije. Nijedan poslanik nije dobio nijedan neposredan glas od birača. Odluku o izboru poslanika donosi lično predsjednik partije, zato imamo Skupštinu koja je vlasništvo nekoliko predsjednika partija”, rekao je Vujičić.

Više od 90 odsto poslanika, kako je ukazao, od predsjednika partija dobija siguran mandat mjesec prije dana određenog za glasanje.

“Kad bi se poštovao Ustav i usvojeni međunarodni propisi, koji kandidat bi dobio mandat za poslanika, znalo bi se tek nakon izbora, zavisno od toga koliko je koji kandidat dobio glasova”, kazao je Vujičić.

Rekao je da je Evropska Unija upoznata i sa tim da Crna Gora nema Zakon o referendumu, pa nosioci suvereniteta- državljani ne mogu da ostvare vlast ni preko neustavne Skupštine ni mimo Skupštine tj. direktno na referendumu.

“Zato što to zna, a ćuti Evopska Unija nema iskrene namjere prema crnogorskom društvu u cjelini i nije čudo što će pored Engleske sada i Poljska najvjerovatnije napusti EU. Evropska unija funkcioniše na principu korupcije, kada je Crna Gora u pitanju, odnosno dozvoljava formiranje neustavne Skupštine radi ostvarivanja svojih interesa. Pitanje je da li bi Narodna Skupština donijela odluku o pristupanju Crne Gore EU a da prije toga ne pita građane da se na referendumu izjasne. Isto važi i za odluku o ulasku Crne Gore u NATO. Da li bi Narodna Skupština priznala Kosovo i uvela sankcije Rusiji?”, upitao je Vujičić.

Prema njegovim riječima, ako EU sada postupa na naveden način, a skoro cijela Crna Gora ćuti, postavlja se, kako je rekao, logično pitanje, zašto bi se Unija ponašala drugačije prema Crnoj Gori i ako jednog dana budemo primljeni u Uniju.

“Zadnje je vrijeme da Evropska Unija zaštiti neposredno i jednako biračko pravo građanima Crne Gore na isti način kako to pravo štiti građanima Unije i građanima mnogih zemljama na Zapadnom Balkanu, jer je to pravo određeno Ustavom Crne Gore i mnogim međunarodnim propisima koje je Crna Gora prihvatila. Sistemska korupcija u Crnoj Gori, čije je izvorište neustavna Skupština, može se zaustaviti jedino Narodnom Skupštinom, koja jedina predstavlja istinsku volju građana”, kazao je Vujičić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.