Mreža Caritasa donirala medicinsku opremu bolnici u Beranama, zdravstvenom centru u Gusinju i DZ Plav

Mreža Caritasa donirala medicinsku opremu bolnici u Beranama, zdravstvenom centru u Gusinju i DZ Plav

Mreža Caritasa u Crnoj Gori donirala je danas vrijednu medicinsku opremu opštoj bolnici u Beranama i Zdravstvenoj stanici u Gusinju kao i Domu zdravlja Plav. Ukupna vrijednost donirane opreme opštoj bolnici Berane iznosila je 12 206 eura, a Zdravstvenom centru u Gusinju i Domu zdravlja u Plavu 4 566 eura.

Donirana oprema sastojala se od EKG aparata, infuzionih pumpi, laringoskopa, pulsnih oximetara, kao i beskontaktnih  termometara, kako bi se pacijentima omogućilo bolje i kvalitetnije liječenje u ove dvije ustanove.

„ Caritasova mreža u Crnoj Gori, koju čine Caritas Crne Gore, Caritas Barske nadbiskupije i Caritas Kotorske biskupije, u okviru svojih humanitarnih aktivnosti realizuju projekat „Unapređenje javnog zdravlja i smanjenje rizika od  pandemije COVID 19 kroz nabavku medicinske opreme za zdravstvene ustanove u Crnoj Gori“. Projekat ima za cilj da pruži podršku zdravstvenom sistemu u Crnoj Gori u borbi protiv COVID 19 pandemije kroz donaciju medicinske opreme zdravstvenim centrima u Crnoj Gori. Vrijednost projekta je oko 60  000.00 eur, a donatori su njemačke karitativne organizacije Renovabis i BEGECA „ , objasnio je direktor Caritasa Crne Gore Marko Đelović.

1

S obzirom da je pandemija COVID 19 uticala na zdravstveni sistem u smislu opterećenja kapaciteta i manjka opreme,  Cariasov tim je sproveo istraživanje o potrebnoj medicinskoj opremi u Covid centrima u Crnoj Gori, na osnovu kojeg je  projektom  i nabvljena  gore pomenuta medicinska oprema.

"Caritas je svima nama poznat kao donator. Sjećam se još iz perioda prije nekih desetak godina da je Caritas donirao sredstva za  opremanje našeg porodilišta. Te donacije su zahvalne i veoma značajne za sjeverni dio Crne Gore , pogotovo za Domove zdravlja. Ova sadašnja donacija nam mnogo znači, jer u doba pandemije u velikoj mjeri koristimo beskontakne termometre, pulsne oximetre, kao i ekg aparate zbog komplikacija i praćenja promjena na srcu. Donacija je za nas od velikog značaja ne samo materijalno, već i u ekonomskom i stručnom smislu, ali i u nekom moralnom pogledu, jer je čitav zdravstveni sistem jako opterećen zbog velikog broja pregleda „ , istakla je direktorica Doma zdravlja u Plavu Biljana Vukanić i dalje navela da su doktori, kao i medicinske sestre umorni i da su zadovoljni kad ima neko ko misli na njih, da im u ovako teškoj situaciji pruži pomoć.

U narednom periodu mreža Caritasa u Crnoj Gori distribuiraće dalje preostalu medicinsku opremu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.