Krivokapić: Raduju pohvale i što u izvještaju EK nije konstatovano nazadovanje

"U izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore nije konstatovano nazadovanje", kazao je premijer Zdravko Krivokapić i dodao da sve smjernice i preporuke koje su date su od nemjerljive važnosti.

"U izvještaju je apostrofirano ono na čemu je Vlada insistirala svih ovih mjeseci, a to je da su nužne što hitnije reforme u tužilaštvu i pravosuđu, kako bi se poboljšala transparentnost i proaktivnost rada ove praktično dvije grane vlasti. Tek onda kada ove reforme budu efektivno sprovedene, bićemo u prilici da obezbijedimo eliminisanje svih nedostataka, na koje opravdano ukazuje ovaj izvještaj, sa posebnim akcentom na još snažniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, uključujući i rješavanje slučajeva nasilja nad novinarima i medijima”, kazao je Krivokapić.

On je istakao da ukoliko to "ne postignemo, nećemo doći do nezavisnog i efikasnog institucionalnog odgovora na mnoge afere, od kojih se pominje afera Koverat čiji su nam direktni i indirektni akteri uveliko poznati".

"Upravo su ti akteri najodgovorniji za ekonomsku depresiju i koruptivno kriminalni ambijent koji smo zatekli kao nova Vlada. U tom smislu, pozivam Skupštinu Crne Gore da nastavi da doprinosi saradnji između izvršne i zakonodavne vlasti, ali ovaj put kroz unapređenje dijaloga unutar sebe, kako bismo što prije došli do neophodnih reformi u Tužilaštvu i pravosuđu", kazao je Krivokapić.

Premijer ističe da raduju pohvale EK koje se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, koja mora biti još intenzivnija.

U izvještaju se, navodi predsjednik Vlade, konstatuje finansijska i ekonomska konsolidacija, ublažavanje fiskalinih rizika i ostvarena finansijska stabilnost "čime smo započeli proces ekonomskog oporavka od štetočinskog i nedomaćinskog ophođenja naših prethodnika".

"Raduje nas konstatacija EK da je Crna Gora nastavila da usklađuje svoju vanjsku politiku sa stavovima politike EU. Time su obesmišljeni propagandni pokušaji određenih politićko kriminalnih krugova da ovu Vladu predstave kao antizapadnu”, kazao je Krivokapić.

Kako je kazao, rad Vlade u 2022. godini obilježiće tri programa.

"Ekonomsko finansijski Evropa sad, administarsativno pravni - Evropa ovdje i investicioni - Crna Gora odmah, sa snažnim osloncem na Evropski fond za Zapadni Balkan- poručio je Krivokapić uz poruku da izšvejtaj Evropske komisije doživljava kao novu šansu da Crna Gora bude bolja i naprednija na evropskom putu. Izvještaj o napretku Crne Gore doživljavam kao novu šansu da Crna Gora bude bolja i naprednija na evropskom putu.Vlada će istrajno raditi da budemo prva sledeća članica EU”, zaključio je premijer.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.