Koja je formula romantične ljubavi?
ilustracija

Koja je formula romantične ljubavi?

Prije samo nekoliko decenija bilo je nezamislivo da nauka prisvoji nešto što je pretežno pripadalo umjetnosti, a kamoli da o tom predmetu nudi objašnjenja ljudskih osjećaja.

Ljubav i seksualna privlačnost su teme koje su vijekovima bile tabu pa se o njima u prošlosti govorilo probranim jezikom unutar "lijepe književnosti", a danas često jezikom koji ugrožava doživljaj prave romantične ljubavi, piše Cosmo.hr

Dati naučno objašnjenje ljubavi Tristana i Izolde ili Romea i Julije predstavlja hrabar teorijski i praktični poduhvat, a nedavno se pojavilo upravo jedno takvo djelo francuskog hirurga Michela Odena, koji je za života stekao reputaciju "revolucionarnog opstetričara", zalažući se za spontani porođaj, ali i za prisutnost oca pri rođenju djeteta. U svojoj knjizi "Scientification of Love" Oden iznosi vrlo smjele, ali i naučno utemeljene teze o prirodi ljubavi i seksualnosti.

Bolesni od ljubavi

Okosnicu svih Odenovih istraživanja predstavlja rad na izučavanju oksitocina, koji naziva hormonom ljubavi. Tokom seksualnog odnosa oba partnera, i muškarac i žena, oslobađaju oksitocin. Prije samog orgazma razine oksitocina više su kod žena nego kod muškaraca, dok neke žene dosežu maksimalne koncentracije ljubavnog hormona toko posljednjeg orgazma. Tokom muškog orgazma oslobađanje oksitocina pomaže potaknuti kontrakcije prostate i sjemenih komora, a tokom ženskog ovaj hormon izaziva kontrakcije maternice koje pomažu prenositi spermu prema jajnoj stanici. Međutim, zanimljivo je da se ovog altruističkog hormona povećava i kad god s nekim podijelimo obrok ili učinimo dobro djelo! Na mjestu tih finih emocija i rituala počinje romantika. Naučnici smatraju da je prirodna amfetaminska supstancija - feniletilamin (PEA), odgovorna za romantično i ostale vrste uzbuđenja.

Jesu li muškarci romantični?

Muškarci, pokazuju istraživanja, dijele istu količinu hormona koji je zadužen za zaljubljenost i romantiku. Dakle, i oni itekako sanjaju o samo za njih stvorenoj ženi za "zauvijek". S druge strane, neispunjena ljubavna očekivanja mogu izazvati kod muškaraca različite reakcije koje se manifestuju u nekada najuzvišenijim umjetničkim i književnim djelima, ali, nažalost, nekada i veoma destruktivnim. Svi oni koji su osjetili slasti neurotransmitera PEA ili magiju prave zaljubljenosti okusili su i onu drugu stranu medalje - ljubavnu bolest. Kada je ljubav neuzvraćena ili neizvjesna i kada je čovjek nemoćan boriti se i promijeniti okolnosti u svoju korist, remeti se hormonska ravnoteža i započinje destruktivni proces.

Casanova - neizliječiv romantik?

Svaki "Casanova" je, barem naizgled, veoma romantičan jer mu je to adut koji "topi" ženska srca. U trenutku dok vas zavodi, on je sve što bi jedna žena mogla poželjeti: slatkorječiv, pažljiv kao da vas poznaje stotinama godina, ali je istinski usresređen samo na jedno: osvojiti plijen, ali ne izgubiti svoju slobodu. Iz gotovo paranoičnog straha od gubitka vlastite slobode, on leti s cvijeta na cvijet, nemoćan i nevoljan da se veže za jednu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.