Katnić: Nije sigurno je li Bulatović izvršio samoubistvo
Milivoje Katnić

"Pusti snimak u javnosti koji je ostavio meni ako bude potrebno"

Katnić: Nije sigurno je li Bulatović izvršio samoubistvo

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je i da još nije utvrđeno da li je funkcioner ANB-a Luka Bulatović izvršio samoubistvo, ali da činjenice za sada ukazuju da je bilo tako. Kazao je da se analiziraju još neki dokazi koji će to utvrditi. Na konferenciji za medije SDT-a i policije, specijalni tužilac Miroslav Turković potvrdio je i da je danas uhapšen Dejan Peruničnić zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja

Katnić je saopštio da se još ne zna da li je funkcioner ANB-a Luka Bulatović izvršio samoubistvo. Katnić je kazao da SDT vodi istragu u ovom pravcu.

“Kao što znate da je SDT bilo na uviđaju. Sve je sprovedeno u skladu sa propisima i to se analizira. Još se preduzimaju određene radnje i na kraju će se utvrditi da li ima ikakve veze i taj događaj još ne možemo s preciznošću utvrditi da li je samoubistvo ili nešto drugo”, istakao je on.

Za sada, navodi Katnić,  činjenice ukazuju da se nažalost desilo samoubistvo.

Poručuje da imaju još dokaza da anliziraju i kad donesu rješenje i nađu da nema njihove nadležnosti, nadležni tužilac će obavijestiti medije ili ako otkriju da je još neko učestvovao. 

Katnić je napomenuo da je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Zoran Miljanić počinio podstrekivanje na vršenje krivičnog djela odavanje službene tajne time što je izjavio da javnost mora da zna čije živote je mogao da spasi Bulatović.

On je kazao da državni organi treba da djeluju jedinstveno.

“Ovaj gospodin Miljanić očigledno ne poznaje proceduru, ne poštuje ovu saradnju, da svaki organ radi svoj posao. On je rekao da građane treba da obavijestim o tome. To bi u objektivnom smislu predstavljalo podstrekavanje mene na odavanje službene tajne, međutim, pošto ja cijenim da on ovo ne zna, nećemo ništa preduzimati. Sve ostalo je u domenu nepristojnosti”, kazao je on. 

Govoreći o životima koji su mogli biti spašeni, a o kojima je govorio Bulatović u opoštajnoj poruci, Katnić navodi da se to za sada odnosi na službenike državnih institucija. 

“Životi su mogli biti spašeni onih koji su ubijeni ili onih čiji su ugroženi ili je postojala ozbiljna opasnost da su ti životi u određenim okolnostima, radnjama i postupcima državnih organa, mislim na ANB ugroženi. To su životi mene i specijalnih tužilaca, godpodina Radonjića i Bakovića i njihovih ljudi. To smo, za sada, zaključili,” kazao je Katnić.

On je poručio da je Bulatović bio najveći profesionalac i patriota kojeg je upoznao. 

"Sve poruke su zabilježene, čak i one koje su izbrisane i koje je ostavio da se čuju", istakao je on. 

Istakao je da će objaviti snimak koji je Bulatović ostavio njenu lično ukoliko bude potrebno. 

“Ako bude uslova da se taj snimak pusti, nema u njemu ništa uznemirujuće, ja ću to uraditi”, kazao je on.

Dodao je da Bulatović nije htio da se vidi sa njim prije mjesec kako mu ne bi nanio štetu.

Peruničić osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja

SDT je, kako je kazao specijalni tužilac Miroslav Turković, na osnovu dokaza i informacija formiralo predmet na osnovu pronalaska tehničkog sredstva za koje se sumnja da se radi o prislušnom uređaju u kabineta Glavnog specijalnog tužioca.

“Kada smo primili tu informaciju izvršili smo uviđaj, pronašli sredstvo, a dalje izvršili izviđaj tokom koga su preuzimane dokazne radnje i utvrdili smo mjesto za prijem signala. Na osnovu toga, danas je lišeno slobode jedno lice čiji su inicijali D.P. zbog sumnje da je zlopupotrijebilo službeni položaj. Ovo lice će biti privedeno nadležnom tužilaštvu i utvrđivaće se dalji dokazi i činjenice”, kazao je Turković.

Glavni specijani tužilac Milivoje Katnić kazao je da SDT radi na svim predmetima koji su isključivo u njihovoj nadležnosti. On je kazao da je pronađen jedan prislušni uređaj.

"Dalje se u istrazi utvrđuje gdje su materijali koji su dospijevali i proslijeđivani. Postoji osnovana sumnja da je to rađeno od ANB-a i da su oni koristili te materijale, a još uvijek ne znamo, ko je bio pod znacima navoda korisnik tih materijala“, kazao je Katnić.

Katnić je rekao da se Peruničiću neće odrediti zadržavanje do 72 sata, ili pritvor ako ne bude uslova i potrebe za tim.

"Niko nije bio pušten, a da je postojao razlog za pritvor. Ako neko saopšti sve informacije i prizna, nema potrebe da mu se određuje pritvor", kazao je on. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.