Uprava javnih radova intenzivirala izgradnju nove žičare na Bjelasici, kako bi bila spremna za predstojeću sezonu
Foto: Uprava javnih radova

Uprava javnih radova intenzivirala izgradnju nove žičare na Bjelasici, kako bi bila spremna za predstojeću sezonu

Izgradnja žičare K7, koja će povezati ski centre Kolašin 1600 i Kolašin 1450, u tekućoj godini znatno je intenzivirana, postavljeni su svi noseći stubovi, do kraja ove sedmice počeće ugradnja sajle, a narednih dana očekuje se i isporuka korpi, saopšteno je danas iz Uprave javnih radova.

"Uprava javnih radova je u proteklih sedam mjeseci uspjela da stvori uslove za ubrzanje dinamike realizacije ovog važnog turističkog projekta, što se pozitivno odrazilo na radove na terenu, u nastojanju da žičara bude stavljena u funkciju već za predstojeću zimsku sezonu", navodi se u saopštenju.

Riječ je kako se navodi o jednom od najznačajnijih projekata unapređenja turističke infrastrukture Crne Gore, koji će omogućiti umrežavanje kolašinskih centara i dodatno pozicioniranje Bjelasice na mapi atraktivnih zimskih evropskih destinacija.

"Dužina žičare iznosi blizu 1,5 kilometara, sa kapacitetom do 2600 skijaša na sat. Ugovorena vrijenost projekta je 8,998 miliona eura, a do danas su realizovani radovi u vrijednosti od 7,7 miliona eura", pojasnili su iz UJR.

Uporedo sa izgradnjom žičare, u toku su i radovi na oko devet kilometara ski staza, što će, sa već postojećim ski stazama u okviru skijališta Kolašin 1600 i Kolašin 1450, u velikoj mjeri doprinijeti podizanju kvaliteta zimske tursitičke ponude.

Izvođač na ovom projektu je “Inženjering put” doo, a ugovorena vrijednost izrade tehničke dokumentacije i radova je 1,8 miliona eura.

"Veoma smo zadovoljni kako odmiču radovi na Bjelasici i uradićemo sve što je u našoj nadležnosti da žičara bude stavljena u funkciju za predstojeću turističku sezonu. Završetak ovog projekta doprinijeće daljem razvoju Kolašina kao jedne od vodećih turističkih destinaciju u zemlji, ali i otvaranju novih radnih mjesta, privrednom razvoju, samim tim i povećanju kvaliteta života stanovnika cijelog sjevera", kazao je Boro Lučić, direktor Uprave javnih radova.

"Zahvaljujući naporima Uprave javnih radova, Skijališta Crne Gore, izvođača i nadzora danas imamo priliku da na Bjelasici vidimo skoro završenu novu žičaru i ski staze. Sa već postoječih 10 kilometara ski staza na Kolašinu 1600, njihova ukupna dužina biće povećana na 45 kilometara. Takođe, položaj terena omogućiće cjelodnevno korišćenje, što će značajno unaprijediti ponudu, kako u dijelu kvaliteta, tako i u dužem dnevnom boravku skijaša na ski stazama", poručio je Đuro Milošević, direktor Skijališta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.