EK: Pojačana zakonodavna i nadzorna uloga Parlamenta
Foto: Skupština CG

EK: Pojačana zakonodavna i nadzorna uloga Parlamenta

Skupština Crne Gore je, u proteklih godinu dana, unaprijedila i podigla nivo transparentnosti rada kroz bližu komunikaciju sa javnošću i sveukupno je pojačala svoju zakonodavnu i nadzornu ulogu, ocijenjeno je u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji.

Kako je saopštio generalni sekretar Skupštine Crne Gore, Aleksndar Klarić, u Izvještaju Evropske komisije (EK), je precizirano da se prvi put u istoriji Parlamenta u Crnoj Gori sve sjednice skupštinskih radnih tijela prenose uživo na Jutjub kanalu Skupštine, a na inicijativu crnogorskog Parlamenta, nacionalni javni servis RTCG je pokrenuo parlamentarni kanal koji je posvećen redovnom parlamentarnom radu, čime je realizovan najznačajniji projekat na polju transparentnosti rada Parlamenta.

Klarić navodi i da je u dokumentu Evropske komisije primijećeno da je Skupština redizajnirala vebsajt, i prilagodila ga potrebama slijepih i slabovidih osoba, što do sada nije bio slučaj, a u konačnom u većem obimu obezbijedila dostupnost informacija građanima, tj. korisnicima.

"Na tom fonu, u Izvještaju se bilježi i da je osoboma sa invaliditetom, po prvi put u istoriji, omogućen pristup u plenarnoj Sali. Takođe, konstatovano je da je do kraja decembra 2020. godine, novi saziv Skupštine primio 156 predstavki građana, kao i da od novembra 2020. godine, građani, predstavke takođe mogu da podnose onlajn putem, putem vebsajta Skupštine", navodi se u saopštenju.

U Izvještaju EK, precizira Klarić, ocijenjeno je da su preduzeti veliki napori u cilju unapređenja parlamentarnog nadzora svih grana vlasti, ali je, sugerisano i da je djelotvorna kontrola i dalje u ranoj fazi.

"Dokument, takođe bilježi i da je predsjednik Skupštine u 2021. godini usvojio akcioni plan koji sadrži 69 mjera za jačanje zakonodavne i nadzorne funkcije Skupštine", ističe on.

Vrednujući aktivnosti u dijelu zakonodavne uloge Skupštine, sa evropskih adresa je konstatovano da je bojkot plenarnog rada, pojedinih političkih grupacija, vlasti i opozicije, doveo do obustavljanja procesa donošenja odluka u Skupštini, ali je i primijećeno da su "periodi učešća svih poslanika u plenarnim zasijedanjima i radnim tijelima privremeno unaprijedili kvalitet parlamentarne rasprave".

"Izmjene Poslovnika Skupštine, po prvi put, uvele su obavezu izbora najmanje jednog potpredsjednika iz reda manje zastupljenog pola, a poslanice iz različitog političkog spektra su obrazovale 2020. godine prvi Ženski klub u Skupštini, dok je u decembru izabrana prva potpredsjednica Skupštine prvi put u svojoj istoriji", zabilježeno je u dokumentu Evropske komisije.

Generalni sekretar naglašava i da je, osim napretka koji u radu Skupštine Izvještaj prepoznaje, Skupština Crne Gore proglašena za najtransparentniji zakonodavni dom na prostoru bivše Jugoslavije sa 77,89 % ispunjenosti kriterijuma otvorenosti, uključujući i države Evropske unije, Sloveniju i Hrvatsku.

"Adaptirani su svi saloni Skupštine Crne Gore, na način što je ugrađena najsavremenija video-oprema za uživo praćenje sjednica; realizacijom projekta E Parlament, Skupština će u potpunosti digitalizovati zakonodavni proces, čime će papir biti u potpunosti uklonjen iz upotebe; uveden je novi institut – Ministarski sat, u okviru koga nadležni ministar u Vladi Crne Gore odgovara na poslanička pitanja u vezi sa određenom temom, na predlog parlamentarne većine ili opozicije; u saradnji sa Radio televizijom Crne Gore u toku je izrada programske šeme, koja će sadržati najnovije vijesti iz Skupštine, kviz o parlamentu i parlamentarizmu, kao i druge edukativno-kulturne sadržaje".

Takođe, "renoviranjem novinarske lože, predstavnicima medija su unaprijeđeni radni uslovi i stvoren kvalitetan ambijent za rad; vodeći računa o ekološkoj održivosti i energetskoj efikasnosti, većina korišćenog materijala prilikom adaptacije zgrade Skupštine, crnogorskog je porijekl; ukinuta je novčana kazna za poslanice/ke kojima je izrečena mjera opomene, oduzimanja riječi ili udaljenja sa sjednice zbog neprimjerenog ponašanja; adaptirana je prostorija koja je predviđena za boravak i rad nezavisnih poslanika".

Klarić podsjeća i da se "novom normom Poslovnika garantuje predstavnicima nevladinih organizacija učešće u radu parlamentarnih odbora; Skupština Crne Gore je po prvi put u ulozi domaćina ugostila poslanike/ce iz 41 države svijeta, tokom Šestog plenarnog zasijedanja Međunarodnog parlamenta za toleranciju i mir, koje se održalo u Crnoj Gori; reaglizovan je projekat e-peticije, pa se građani Skupštini Crne Gore mogu obratiti zbog neriješenih sudskih sporova u razumnom roku, neriješenih stambenih pitanja itd.; dupliran je broj parlamentarnih saslušanja; izdvojena je parlamentarna budžetska kancelarija kao zasebna organizaciona jedinica".

On navodi i da se privodi kraju adaptacija Zelenog salona - novog reprezentativnog salona za prijem najviših stranih delegacija i predstavnika diplomatskog kora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.