Đukanović: Luksemburg predstavlja model po kome Crna Gora treba da se razvija
Đukanović i Donkle na sastanku

Predsjednik Crne Gore ugostio ambasadora Donklea

Đukanović: Luksemburg predstavlja model po kome Crna Gora treba da se razvija

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je Filipa Donkela, ambasadora Luksemburga u Crnoj Gori.

Đukanović je iskazao zadovoljstvo susretom i inicijativom ambasadora, što je prilika za razgovor o dosadašnjoj i potencijalima unapređenja međudržavne saradnje Crne Gore i Luksemburga.

On je ukazao na prijateljski odnos naše zemlje prema Luksemburgu koji je kao izuzetno uspješna evropska priča uzorni model za Crnu Goru sa potencijalom dragocjenog iskustva posebno na putu integracije Crne Gore u EU i usvajanja evropskih standarda.

Uz podsjećanje da ove godine obilježavamo 15-o godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, naglasio je značaj frekventnih političkih kontakata koji su dobar podsticaj produbljivanju ekonomske saradnje.

Đukanovićje zahvalio za kontinuiranu podršku Luksemburga Crnoj Gori i regionu na planu evropskih i evroatlantskih integracija, koja je bila veoma značajna na putu članstva Crne Gore u NATO, a biće važna i za dalji put ka EU.

On je istakao vrijednu ulogu brojne crnogorske zajednice u toj zemlji za jačanje ukupnih odnosa, posebno imajući u vidu njihovu dobru socijalizaciju u šta se i lično uvjerio.

"Uz direktne letove između dvije države, postoje preduslovi za realizaciju zajedničkih projekata u saradnji sa investitorima iz Luksemburga", kazao je Đukanović, što bi, imajući u vidu visoke standarde te zemlje, bio značajan podsticaj konceptu razvoja naše ekonomije na principima održivosti.

Ambasador Donkel uz zahvalnost za susret naglasio da je Crna Gora veoma važna za njegovu zemlju koja počastvovana što je uzor, ali koja takođe želi i da uči od Crne Gore.

"Crnogorska istorija od obnove nezavisnosti je mlada, i treba vremena za njen razvoj, što ne treba požurivati i vršiti pritisak, imajući u vidu da su  Luksemburgu za današnji nivo razvoja trebale 100-tine godina", kazao je ambasador.

Podsjetivši da su vladavina prava i predvidljivost i sigurnost za građane u Luksemburgu prepoznati kao najznačajniji stub takvog razvoja, naglasio je punu podršku Crnoj Gori na putu integracije.

"Crna Gora je odradila ogroman posao, ogroman posao još predstoji", kazao je ambasador, dodajući da se od Crne Gore očekuje mnogo i da ono što može Luksemburg, možemo i mi.

Imajući u vidu da je Luksemburg i sjedište važnih evropskih političkih i finansijskih institucija, iskazao je spremnost te zemlje za dalju podršku Crnoj Gori i to kroz saradnju, uz visoke ocjene za usvajanje evropskih standarada i kroz Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola.

On se saglasio sa ekonomskim potencijalima za jačanje veza dvije države, kojima snažno doprinosi crnogorska zajednica na koju su u Luksemburgu ponosni i koja predstavljaja dodatu vrijednost ljepoti i multietničnosti te zemlje.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori i regionu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.