Investiciono-razvojni fond član globalne koalicije „Finance in Common“

Investiciono-razvojni fond član globalne koalicije „Finance in Common“

Investicioni-razvojni fond od danas je član koalicije „Finance in Common“ koja okuplja više od 500 državnih razvojnih banaka u svijetu. To je potvrđeno na samitu „Finance in Common 2021“ koji se održava od 19-20. oktobra u Rimu, a na kojem u hibridnom formatu učestvuje i izvršna direktorica, Investiciono-razvojnog fonda, dr Irena Radović.

Koalicija „Finance in Common“ nastala je 2020. godine kao odgovor državnih razvojnih banaka na pandemiju koronavirusa i potrebni ekonomski oporavak uz usmjeravanje na zeleno i održivo finansiranje.

Iz IRF-a ističu da je cil okupljanje finansijske zajednice razvojnih banaka kako bi se definisao zajednički strateški pristup finansijama u pogledu transformacije globalne ekonomije i društava u skladu sa ciljevima održivog razvoja i ciljevima Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

"Takođe, cilj je intenziviranje uloge razvojnih državnih banka u povezivanju međunarodne politike sa lokalnim rješenjima, kao i razmjena iskustava i primjena najbolje prakse finansiranja održivog i inkluzivnog razvoja.

U Deklaraciji koalicije definisana je mapa puta usmjerena na oporavak nakon pandemije koronavirusa i implementaciju ciljeva održivog razvoja u oblasti klimatskih promjena, energetske tranzicije, očuvanja biodiverziteta, investicija u društvu usmjerenih na jednakost i socijalnu inkluziju, rodnu ravnopravnost, osnaživanje i jednak pristup finansijama, digitalizaciju i dr.", saopšteno je.

Koalicija se okuplja jednom godišnje na Samitu na kojem se raspravlja o zajedničkim  strategijama za podršku ciljevima održivog razvoja. Ove godine teme Samita u Rimu su – finansiranje inovativnih finansijskih instrumenata za ciljeve održivog razvoja, intenziviranje investicija u društvu u cilju ekonomskog opravka u vrijeme pandemije, rješavanje pitanja klimatskih promjena, zaštita biodiverziteta i prirodnih resursa, jačanje partnerstava između vlada, investitora i privatnog sektora, podrška rodnoj ravnopravnosti i dr.

Članstvom u koaliciji „Finance in Common“, IRF će biti u mogućnosti da, u saradnji sa državnim razvojnim bankama, aktivno učestvuje u razmjeni iskustava i kreiranju rješenja koja će doprinijeti integraciji zelenog finansiranja, čime će se dodatno pospješiti održivi rast i razvoj crnogorske ekonomije, pojasnili su iz IRF-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.