Popa: Izvještaj Evropske komisije pruža jasan skup preporuka i smjernica
Kristina Oana Popa

Popa: Izvještaj Evropske komisije pruža jasan skup preporuka i smjernica

Šefica delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Kristina Oana Popa kazala je da Izvještaj Evropske komisije pruža jasan skup preporuka i smjernica koje će pomoći Crnoj Gori da napreduje u procesu reformi i pristupanja EU.

Popa je u Dnevniku TVCG kazala da Evropska unija Crnu Goru smatra svojim privilegovanim partnerom i prijateljem, i zato je Komisija odala priznanje za napredak tamo gdje je to zasluženo.

"Na primjer, u izvještaju je navedeno da je postignut dobar napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i međunarodne policijske saradnje", navodi Popa.

To se, kako kaže, posebno istaklo kao oblast gdje je ostvaren dobar napredak.

"Mogu da navedem da smo do sada vidjeli nezabilježene zapljene droge u zemlji i inostranstvu, te hapšenja istaknutih predstavnika kriminalnih grupa. Ovo su veoma pozitivni rezultati, koji pokazuju da se poboljšavaju kapaciteti, profesionalizam i koordinacija organa za sprovođenje zakona", istakla je Popa.

Drugi primjer je, kako kaže, ocjena da postignut napredak u ekonomskim kriterijumima, posebno u mjerama koje su uvedene u rješavanjima negativnih ekonomskih posljedica Kovida 19.

"Vlasti su implementirale nekoliko paketa ekonomske podrške koji su bili dobro cijenjeni, transparentni, i njima su se izbjegli poremećaji na tržištu", kazala je ona.

Popa je istakla da je naophodno bilo navesti i oblasti u kojima je napredak bio nedovoljan ili u kojem je zabilježena stagnacija.

U tom smislu, navodi, Komisija je uvidjela opštu sagnaciju pravosudnih reformi, uključujući institucionalne performanse Sudskog i Tužilačkog savjeta.

"Ovdje izvještaj nudi specifične preporuke šta u tome treba hitno učiniti kao preduslov da Crna Gora krene naprijed na svom putu ka EU. Preporučujemo da se Parlament angažuje u transparentan i inkluzivan dijalog kako bi se finalizovale sudska imenovanja na čekanju", kazala je ona.

Osim toga, naglasila je, ostaje zabrinutost zbog izmjena Zakon o državnim službenicima i namještenicima te gubitka u javnoj upravi, što je negativno uticalo.

Izvještaj, kako navodi Popa, prvi put uzima u obzir revidiranu metodologiju procesa pristupanja i to stavlja još jači fokus na pitanja vladavine prava.

"Vladavina prava je u samom srcu procesa pristupanja, ali takođe činjenica da u Crnoj Gori više od 80 odsto građana podržava proces integracije, što je veoma bitno", istakla je ona.

Crnoj Gori, kaže, treba širok međupartijski društveni konsenzus, gdje svako doprinosi, svako radi svoj dio.

"Tu govorimo o javnoj upravi, medijima, civilnim društvima, državnim organima, svi treba da rade zajedno na evropskim reformama koje su ključne za napredak zemlje", poručila je ona.

Takođe je, ističe, važno za sve proevropske strane da zajedno rade van partijskih granica kako bi osposobile ključne reforme u vladavini prava.

"Prvi korak je ispunjavanje mjerila u poglavljima 23, 24. Vjerovatno ste čuli o ovim privremenim mjerilima. One su serija veoma praktičnih reformskih koraka koji treba da pokažu posvećenost Crne Gore ključnim standardima Evropske unije u oblasti vladavine prava, a napredak u ovoj oblasti je ključan, jer potreban je i za ostala poglavlja da bi se ona mogla zatvoriti", poručila je Popa.

Nakon mnogo godina, ističe, u izvještaju je naveden ograničen ukupan napredak u oblasti slobodi izražavanja što je jedna od ključnih oblasti vladavine prava.

"Ovo je korak u pravom smjeru. Izvještaj napominje da su prošlogodišnje preporuke u oblasti slobode izražavanja samo djelimično ispunjene, ali svakako to je korak u pravom smjeru", zaključila je Popa.

Na primjer, bilo je novih pomaka o istrazi o oružanom napadu na istraživačku novinarku 2018.

Portal RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.