Podnijeće krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika opštine Tivat zbog nenamjenskog trošenja sredstava

Podnijeće krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika opštine Tivat zbog nenamjenskog trošenja sredstava

Opština Tivat podnijeće krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika opštine Siniše Kusovca zbog nenamjenskog trošenja sredstava, a koje se tiču izgradnje saobraćajnice MR2 na Luštici čime je znatno oštetio gradsku kasu, rečeno je na današnjoj press konferenciji lokalne uprave.

Predsjednik opštine Željko Komnenović podsjetio je da su dolaskom na vlast zatekli praznu kasu i milionske dugove kao i situaciju da nedostaju sredstva za finansiranje izgradnje saobraćajnice MR2.

Podsjeća da je Luštica bay preko Vlade Crne Gore prebacila oko 903.000,00 eura Opštini Tivat za izgradnju ove saobraćajnice.

"Po Zakonu o finansiranju lokalne uprave Opština je bila obavezna da sredstva čuva na posebnom računu i da ih može upotrijebiti isključivo za pomenuti projekat, što se nije desilo" kazao je Komnenović.

Kako tvrdi, ovo je dokaz da je bivši režim u Tivtu koristio gradsku kasu za jačanje svoje partijske infrastrukture, te da su narodne pare korišćene za jačanje pozicija Demokratske partije socijalista, što je dovelo do lošeg stanja kompletne gradske infrastrukture.

"Ovo je tek početak priče. Naša namjera je da do kraja ogolimo postupanje DPS režima i njihovo rukovođenje opštinom u proteklom periodu. Jedna od tih stvari će biti i preispitivanje stambenih kredita i načina na koji su dijeljeni".

Advokat Predrag Savić, koji zastupa Opštinu u ovom slučaju, pojasnio je da će krivična prijava protiv Siniše Kusovca biti podnijeta pred nadležnim sudom u Kotoru za krivično djelo nesavjesnog rada u službi, iz člana 417 stav 2 a u vezi stava 1. Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

"Riječ je o kršenju Zakona o finansiranju lokalne uprave. Ni jedno tužilaštvo ne može da zažmuri na izvršenje ovog krivičnog djela. Ukoliko tužilaštvo ne bude sprovelo detaljnu finansijsku istragu poslovanja bivše vlasti, mi ćemo sprovesti samostalnu istragu angažujući kvalifikovane forenzičare ekonomske struke kako bi pomogli u razotkrivanju načina na koji je novac trošen" kaže Savić. On je izrazio sumnju da je prethodna vlast novac trošila na fiktivne ugovore, kao i da je bilo pranja novca što će takođe biti predmet istrage.

"Ovdje se otvara i pitanje postupanja Ministarstva finansija koje nije reagovalo na ovakvo trošenje sredstava tadašnje vlasti, što može značiti i da su imali prećutnu saglasnost tadašnjeg Ministarstva", kazao je Savić.

Na pressu su podsjetili da je do sada protiv bivše vlasti pokrenuto sedam istražnih postupaka i poručili da se na tome neće stati.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.