U Pljevljima za 18 dana 24 preminulih kovid pacijenata

U Pljevljima za 18 dana 24 preminulih kovid pacijenata

Podaci Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Zdravstveno-sanitarne inspekcije Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore, Područne jedinice Pljevlja, koji se odnose na septembar i oktobar 2021.godine, ukazuju na izuzetno tešku, a dobrim dijelom i tragičnu situaciju u Pljevljima, kad je u pitanju epidemija Covid 19, piše Pv Informer.

Tako je u septembru mjesecu od strane Zdravstveno-sanitarne inspekcije Uprave za inspekcijske poslove obrađeno ukupno 1280 lica pozitivnih na COVID19, dok su u istom periodu od Instituta za javno zdravlje u Pljevljima registrovana 3 preminula lica.

Za prvih 14 dana oktobra 2021.godine od strane Zdravstveno-sanitarne inspekcije Uprave za inspekcijske poslove obrađeno je ukupno 489 lica pozitivnih na COVID 19 u opštini Pljevlja, dok su prema poslednjim podacima objavljenim u toku dana iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore za 18 dana oktobra 2021.godine registrovana su 24 preminula stanovnika opštine Pljevlja, što predstavlja tragičan podatak.

Od 24 preminule osobe 6 osoba su korisnici Doma starih u Pljevljima.

U Domu starih u Pljevljima prema informacijama dobijenim od Merside Aljićević, direktorice Doma starih Pljevlja, od 55 korisnika Doma starih, njih 29 je pozitivno na koronavirus. Od tog broja 14 korisnika je oporavljeno, zaraženo još 9 korisnika, a nažalost preminulo njih 6. Do sad je zaraženo i 11 zaposlenih u Domu starih u Pljevljima. Posledni podaci pokazuju znake smirivanja epidemije.

Ono što prema poslednjim informacijama iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore može ukazivati na smirivanje epidemiološke situacije u Pljevljima je podatak da je za poslednjih 6 dana registrovano ukupno 113 novootkrivenih slučajeva pozitivnih stanovnika opštine Pljevlja na koronavirus, što u prosjeku predstavlja 18.8 novopozitivnih na dnevnom nivou i znatno je manje u odnosu na prethodni period kad je u prosjeku iznosio 39,9 pozitivnih na dnevnom nivou. U Pljevljima po poslednjim objavljenim podacima ima ukupno 435 stanovnika pozitivnih na koronavirus.

Da epidemija koronavirusa u Pljevljima u proteklih 6 dana pokazuje znake smirivanja ukazuje i Branka Stanković,direktorica Doma zdravlja Pljevlja, jer je zabilježen manji broj prvih pregleda, nego nedelju dana ranije ali je i dalje prisutan veliki broj kontrolnih pregleda u kovid ambulanti i aktivnosti u bolničkoj laboratoriji i radiološkom odjelenju bolnice.

Prema obavještenju dobijenom iz piar službe Opšte bolnice Pljevlja od 18 oktobra, na liječenju u Kovid odjelenju bolnice je hospitalizovano 36 pacijenata, što i dalje predstavlja dosta visok broj hospitalizovanih, koji još ne pokazuju znake smanjenja broja pacijenata za koje je potrebna hospitalizacija. Radi se o dosta slučajeva sa upalama pluća i potrebom korišćenja kiseoničke potpore.

Ono što zabrinjava kad je u pitanju vakcinacija u Pljevljima, kao i generalno na nivou Crne Gore je da dostupni podaci nisu na potrebnom nivou, iako je do sad u Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv korona virusa vakcinisano 55,4 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 50,6 odsto. Prvu dozu vakcine primilo je 253.068 osoba ili 40,8 odsto, a drugu 231.346 ili 37,3 odsto ukupnog stanovništva. U Crnoj Gori u posljednja 24 sata prvu dozu vakcine primilo je samo 99 osoba, a revakcinisano je 525.

PV Informer

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.