Regionalna rodna perspektiva u procesu migracija

Regionalna rodna perspektiva u procesu migracija

Načelnica Direkcije za rodnu ravnopravnost, Biljana Pejović, učestovala je na Regionalnoj konferenciji na temu „Rodna ravnopravnost i migracije“, koja je održana u Sarajevu od 13. do 15. oktobra 2021. godine. Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH je, uz organizatora Regionalni centar za migracije, azil i izbjeglice „MARRI“ iz Skoplja, bila domaćin ovog važnog skupa.

Kao prvi međunarodni skup na temu roda i migracija na Zapadnom Balkanu, konferencija je organizovana s ciljem da podigne svijest relevantnih institucionalnih aktera i šire javnosti o nužnosti integrisanja perspektive ravnopravnosti spolova u politike i prakse koje se bave pitanjima migracije i azila.

Na panelu koji je bio posvećen integrisanju rodne perspektive u normativni i instucionalni okvir iz ugla regionalne perspektive, načelnica Pejović je istakla da je pitanje postizanja rodne ravnopravnosti  visoko u agendi  politike  nove  Vlade Crne Gore, te  da je jedan je od zacrtanih  ciljeva Crne Gore  za postizanje pune demokratije i vladavine prava, kao buduće članice Evropske unije.

„Usvajanjem strateških dokumenata i njihovim sprovođenjem, država Crna Gora je preduzela konkretne korake na dostizanju većeg  stepena ravnopravnosti“, saopštila je načelnica Pejović.

„ S obzirom na opredjeljenje  Vlade Crne Gore i  njenih relevantnih institucija da izgradi zakonodavne i institucionalne mehanizme u skladu sa nacionalnim i međunarodnim standardima ljudskih prava i rodne ravnopravnosti,  prilika je   da se pohvalim da je  Vlada Crne Gore  krajem jula ove godine  donijela  četvrti  po redu strateški dokument - Nacionalnu strategiju  rodne ravnopravnosti, za period 2021-2025,  sa Akcionim planom 2021-2022 sa jasnom vizijom izgradnje  društva u kojem će sve žene i muškarci, kao i osobe drugačijih polnih i rodnih identiteta imati  jednake mogućnosti da doprinesu održivom razvoju Crne Gore i da jednako uživaju u njegovim dobrobitima“ , kazala je Pejovićeva. 

Što se tiče migracija, te uključivanja  rodne perspektive u migracione procese, naglasila je da Crna Gora kroz normativni okvir i  institucionalne mehanizme  svakodnevno pruža asistencije migrantima/kinjama.

U nastavku prezentacije,  ponovila je da će Vlada Crne Gore u fokusu svog djelovanja  preduzimati aktivnosti koje će pomoći ženama u Crnoj Gori da budu ekonomski snažnije, vidljivije u javnom i političkom životu, te  obezbijediti kvalitetne, djelotvorne i kredibilne mehanizme za zaštitu žena od svih oblika nasilja i diskriminacije. Posebna pažnja biće usmjerena na regionalnu saradnju i razmjenu prakse,  jer je perspektiva zemalja Zapadnog Balkana članstvo u EU.

Preko 50 učesnika/ca iz zemalja Zapadnog Balkana koje su obuhvaćene Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice (MARRI) učestovalo je na konferenciji. Među učesnicima/ama su bili predstavnici/ce institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, donosioci politika i državni/e službenici/ce, civilno društvo i akademska zajednica, kao i predstavnici/e  međunarodnih organizacija i donatora.

Konferencija je organizovana u okviru projekta “Smanjenje neregularnih migracija u EU jačanjem kapaciteta struktura povezanih sa migracijama na Zapadnom Balkanu” koji sufinansira Fond za azil, migracije i integraciju EU i Federalno ministarstvo unutarnjih poslova Republike Austrije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.