Merkelova doputovala u oproštajnu posjetu Erdoganu u Turskoj
Angela Merkel i Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA

Merkelova doputovala u oproštajnu posjetu Erdoganu u Turskoj

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u oproštajnu posjetu Turskoj i na razgovore sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

U izvještaju AP se navodi da su Merkelova i Erdogan evropski lideri koji su najduže na vlasti.

Predsjednik Turske je izjavio da je u posjetu došla njegova "draga prijateljica" Angela Merkel, koja je dala veliki doprinos kreiranju sporazuma o izbjeglicama između EU i Turske i najavio da će Ankara nastojati da održi dobru saradnju i s novom njemačkom vladom.

"Nadam se da će se uspješna saradnja koju smo imali sa Angelom Merkel nastaviti i za vrijeme mandata nove vlade Njemačke", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Uprkos neslaganjima oko određenih pitanja, dijalog s Merkelovom pomogao je u rješavanju raznih pitanja, među kojima su proces pristupanja Turske EU i izbjeglička kriza, podsjetio je Erdogan i zahvalio njemačkoj kancelarki na "istinskim naporima" koje je uložila u rješavanje bilateralnih i regionalnih pitanja, posebno krize u Siriji, prenijela je Hina.

Merkelova je izrazila očekivanje da će nova vlada u Berlinu nastavi da radi na geostrateškoj saradnji sa Turskom, premda, kako je rekla, dosadašnji rezultati Turske u sferi ljudskih prava i sloboda pojedinca i dalje ostaju kamen spoticanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.