EK pomno prati usklađenost Crne Gore sa ekonomskim kriterijumima za pristupanje
Varhelji

EK pomno prati usklađenost Crne Gore sa ekonomskim kriterijumima za pristupanje

Evropska komisija (EK) pomno prati usklađenost Crne Gore sa ekonomskim kriterijumima za pristupanje, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

U odgovoru na poslaničko pitanje evropske poslanice Dominik Bild, povodom uticaja crnogorskog zaduženja za autoput na pregovore o pristupanju EU, Varhelji navodi da ekonomsko upravljanje i makroekonomska stabilnost, uključujući sposobnost sprovođenja održivih ciljeva ekonomske i fiskalne politike, predstavljaju srž procesa proširenja i pristupnih pregovora.

"Smatra se da je Crna Gora umjereno pripremljena za razvoj funkcionalne tržišne ekonomije, međutim treba poboljšati njenu sposobnost upravljanja javnim finansijama, javnim dugom i sprovođenja neophodnih ekonomskih reformi",  navodi Varhelji.

Ističe i da Crna Gora u Programu ekonomskih reformi za 2021. godinu, predviđa brzo smanjenje odnosa javnog duga prema BDP-u u naredne tri godine, sa 104% na kraju 2020. na oko 70% BDP-a na kraju 2023. godine.

"To se zasniva na očekivanom, značajnom poboljšanju fiskalne pozicije, oporavku rasta BDP -a, nadoknadi dospjelog duga korišćenjem postojećih državnih depozita i strogoj kontroli rashoda. Komisija će pratiti sprovođenje ovih fiskalnih ciljeva", poručuje evropski komesar.

Na pitanje Bild o navodima da je oko 400 miliona eura iz kineskog kredita dato podizvođačima, te da li Komisija namjerava da zatraži pojašnjenje od nadležnih crnogorskih vlasti u vezi ovih navoda, Varhelji navodi da komsija nema nikakve informacije o sadržini ugovora, i da je na crnogorskim vlastima da traže pojašnjenja.

"Ugovor o zajmu za projektovanje i izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare, zaključen sa Export-Import bankom Kine, nameće Crnoj Gori zahtjev za povjerljivošću u ugovoru o izgradnji i finansijskim aspektima radova, koje je sproveo China Road and Bridge Corporation (CRBC) i njeni podizvođači. Komisija ne posjeduje nikakve informacije o sadržaju ovih ugovora. Na crnogorskim vlastima je da traže pojašnjenja u vezi sa izvršenjem ugovora i postupe po svim navodnim nepravilnostima",  zaključio je Varhelji.

Izvor: Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.