Stopa inflacije u septembru 0,5 odsto
Ilustracija

Podaci Monstat-a

Stopa inflacije u septembru 0,5 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena (CPI), u septembru su u odnosu na avgustu bile u prosjeku više 0,5 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cijene su u septembru u odnosu na isti mjesec prošle godine u prosjeku bile više 2,9 odsto.

"Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena odjeće, povrća, čvrstih goriva, hljeba i žitarica, cipela i ostale obuće, goriva i maziva za motorna vozila“, rekli su iz Monstata.

Potrošačke cijene u periodu od januara do septembra su, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku bile više 1,8 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, u septembru je, u odnosu na avgust, zabilježen rast cijena u grupama odjeća i obuća četiri odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,8 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,4 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,3 odsto, ostala dobra i usluge 0,1 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupama hoteli i restorani 2,6 odsto i prevoz 0,1 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.