DPS Mojkovac: Ministarstvo Vesne Bratić opstruira razvoj kulture na sjeveru
Demokratska partija socijalista

DPS Mojkovac: Ministarstvo Vesne Bratić opstruira razvoj kulture na sjeveru

Najstariji filmski festival u Crnoj Gori po 46. put okuplja mojkovačku publiku svojom kvalitetnom filmskom ponudom, prestižnim glumačkim imenima iz države i regiona i kontinuitetom u održavanju, ali to nije bilo od nekog značaja za aktuelnu ministarku Vesnu Bratić čije ministarstvo nije imalo sluha za ovakvu kulturnu manifestaciju, saopšteno je danas iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista u Mojkovcu.

Pojašnjavaju da je u nizu prethodnih godina Mojkovačka filmska jesen finansirana sredstvima dobijenim na konkursu "Razvoj kulture sjevera“, što je predstavljalo značajnu finansijsku pomoć jer su budžeti opština na sjeveru ograničeni.

Dodaju da je izražen senzibilitet ranijeg Ministarstva kulture koje je kroz ovaj konkurs afirmisalo filmski festival u Mojkovcu doprinosio unaprjeđenju cjelokupne kulturne ponude grada. 

"Koliko je pak, sadašnje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta na čelu sa Vesnom Bratić zainteresovano za razvoj kulture na sjeveru najbolje govori činjenica da je konkurs raspisan, pa poništen, pa opet raspisan ali tako da isključuje iz konkurencije sve javne ustanove koje se finansiraju iz bužeta opštine, budžeta države kao i NVO. Tako da je pravo trik pitanje ko uopšte ispunjava uslove da konkuriše za navedena sredstva? Na taj način dovedeno je u pitanje uopšte i održavanje mnogih kvalitetnih kulturnih manifestacija na sjeveru, pa i Mojkovačke filmske jeseni, za šta ministarstvo Vesne Bratić nije ni pokušalo da pronađe neku alternativu", saopšteno je iz DPS-a. 

Sve ovo kako poručuju ide u prilog tome da su obrazovanje i kultura kao ogledalo nacionalnog i državnog identiteta duboko poljuljani od 30. avgusta prošle godine.

"Jer kako drugačije objasniti ovakvo ignorisanje od strane Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta? Pretpostavljamo da se kojim slučajem radilo o manifestaciji iz nekog od gradova Republike Srpske, podrška ministarke Bratić ne bi izostala... Ipak, zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja kao i uvijek radi u najboljem interesu građana Mojkovca, Mojkovačka filmska jesen je otvorena i ove godine. Prepoznajući kulturni značaj ovakve manifestacije ne samo za Mojkovac, već i za cijelu Crnu Goru, lokalna samouprava je iznašla prostora i sredstava da u potpunosti podrži njenu realizaciju i očuva tradiciju", zaključili su iz DPS-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.