Ana Ivanović kandidatkinja za Kuću slavnih u Njuportu
Ana Ivanović

Ana Ivanović kandidatkinja za Kuću slavnih u Njuportu

Ana Ivanović jedan je od šestoro kandidata za prijem u tenisku Kuću slavnih u Njuportu u 2022. godini. Uz nju, nominovani su Flavija Peneta, Kara Blek, Karlos Moja, a drugu godinu u nizu nominovani su i Huan Karlos Ferero i Lisa Rejmond. Prema politici Kuće slavnih, nominacije važe tri godine, osim naravno u slučaju izglasavanja prijema u prestižno društvo.

Ana Ivanović (33) je nekadašnja prva teniserka svijeta, a u top 5 na svijetu provela je 91 sedmicu. Osvajačica je Rolan Garosa 2008. godine, kada je u finalu savladala Dinaru Safinu.

Došla je do finala takođe u Parizu 2007. godine (poraz od Žistin Enan) i u Melburnu 2008. godine (poraz od Marije Šarapove).

Osvojila je ukupno 15 WTA titula, a sa Srbijom je stigla do finala FED kupa 2012. U karijeri je od turnira zaradili 15,5 miliona dolara. Povukla se na kraju 2016. godine.

Kako do prijema?

Od 15. do 31. oktobra, navijači će moći da glasaju na vote.tennisfame.com, pa će se njihov glas čuti uz glas teniskih novinara, istoričara i postojećih članova Kuće slavnih.

"Teniski navijači poznaju igru i strastveni su, njihovo mišljenje je dragocjeno. Drago nam je što će navijači sada imati svoj glas. Takođe, geografska raznolikost kandidata ove godine uistinu pokazuje da je tenis globalno popularan sport“, rekao je izvšni direktor Kuće slavnih Tod Martin, nekadašnji četvrti teniser svijeta.

Troje kandidata sa najviše glasova navijača dobiće dodatni procenat na onaj procenat koji im dodijele novinari, istoričari i postojeći članovi Kuće slavnih. Kandidat sa najviše glasova navijača dobiće dodatnih tri posto, drugi će dobiti dva, a treći jedan posto.

Za prijem u Kuću slavnih, potrebno je da najmanje 75 posto glasova bude potvrdno. Početkom 2022. godine, biće objavljeni rezultati glasanja, a ceremonija prijema zakazana je za 16. jul sljedeće godine u Njuportu.

Ostali kandidati

Italijanka Flavija Peneta je šampionka US opena 2015. godine u singlu (ukupno 11 titula i šesta na WTA listi) i bivša broj jedan u dublu, a Kara Blek iz Zimbabvea je takođe nekadašnja svjetska broj jedan u dublu, kao i osvajačica zbirno deset grend slem titula u dublu i miksu.

Preostala dama među kandidatima je Amerikanka Lisa Rejmond, koja je u dublu i miksu uzela 11 grend slem titula.

Španac Karlos Moja, sadašnji trener Rafaela Nadala, nekadašnji je svjetski broj jedan i osvajač Rolan Garosa 1998. godine.

Njegov zemljak Huan Karlos Ferero, trenutno trener Karlosa Alkaraza, takođe je osvojio Rolan Garos (2003) i bio je prvi na ATP listi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.